Dokonalá a rychlá chuťovka všech vašich večírků. Plněná sýrová roláda vypadá skvěle

Milovníci sýra si přijdou na své. Tato slaná roláda vypadá krásně a chutná ještě lepé. Překvapí vás jednoduchou přípravou s použitím běžných surovin z vaší lednice.

Sýry jsou oblíbenou potravinou na mnoha slavnostních stolech. Ať už připravíte chlebíčky nebo jednohubky, dokážou ozdobit obojí. Plněnou sýrovou roládu budete mít hotovou během několika desítek minut a pokud si ji připravíte předem, získá tak neprosto fantastickou chuť. Na řezu hraje barvami, a proto ji můžete servírovat buď samostatně nebo jako součást obložených mís. Vaši hosté budou z této sýrové rolády bezpochyby nadšeni.

K přípravě plněné sýrové rolády budete potřebovat

  • 12 ks plátků sýra
  • 8 ks plátků šunky
  • 100 g strouhaného sýra
  • 5 ks vajec
  • 100 g taveného sýra
  • 1 lžička hořčice
  • 100 g másla
  • Svazek petrželky
  • Sůl a pepř dle chuti

Postup na přípravu plněné sýrové rolády

Ze všeho nejdříve si uvařte vejce. Žloutek by měl být naprosto tuhý, proto vařte přibližně 10 minut. Poté zchlaďte v ledové vodě a oloupejte. Připravte si plech a vyložte ho pečícím papírem. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Pečící papír jemně potřete olejem.

Plátky sýra rozložte po celé ploše tak, aby se vzájemně překrývaly a nikde nevznikl prostor, kde by mohla náplň vytéct ven. Všechny plátky posypejte strouhaným sýrem a vložte do trouby. Přibližně po 3 minutách se sýr spojí a vytvoří tak základ sýrové rolády. Nechte vychladnout.

Vezměte si uvařená a oloupaná vejce a oddělte od bílků žloutky. Ty vložte do misky, přidejte změklé máslo, hořčici a špetku soli. Vše důkladně míchejte, dokud vám nevznikne hladká směs.

Bílky nakrájejte na malé kostičky a vložte do mísy. Přidejte tavený sýr, sůl, pepř a nadrobno nasekanou petrželovou nať. Dobře promíchejte. Obě směsi si připravte k následnému plnění.

Sýrovou základnu si i s pečícím papírem opatrně přemístěte na pracovní desku. Potřete bílkovou směsí a širší okraj na konci ponechejte volný, aby z rolády na konci neuniklo zbytečně moc náplně. Na směs naskládejte po celé ploše plátky šunky, a nakonec naneste žloutkovou směs a překryjte celou šunkovou vrstvu.

Za pomoci pečícího papíru pomalu plát rolujte a vytvořte pevnou roládu. Tu zabalte nejlépe do potravinářské folie, která vám ji pomůže ještě trochu vytvarovat a zpevnit. Vložte do lednice a nechte odpočívat nejlépe přes noc. Roláda hezky ztuhne a chutě se krásně propojí. Krájejte tenčí plátky a servírujte na váš slavnostní stůl. Dobrou chuť.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]