Vypadá jako obláček a chutná zrovna tak. Báječně snadnému pudinkovému dezertu s banány a velkou spoustou šlehačky neodolá ani ten nejmlsnější gurmán.
Smetanový pudink s banánem a piškoty je v zásadě velmi jednoduchý, jeho chuť je ale přímo pohádková. To je dáno vytříbenou kombinací surovin, které dohromady dokonale ladí. Vůbec proto nevadí, že se tu vlastně nejedná o žádné kulinářské veledílo, anebo spíš právě naopak. Tento dezert je tak snadný, že ho zvládne i začátečník se zavázanýma očima.
Na smetanový dezert s banánem budete potřebovat
- Smetanový sýr mascarpone nebo Philadelphia– 230 g
- slazené kondenzované mléko – 400 g
- instantní vanilkový pudink (např. Créme Olé od Dr. Öetkera)– 3,5 sáčku
- studené mléko – 3 hrnky
- vanilková esence – 2 lžičky
- smetana ke šlehání – 230 g
- banány – 4 ks
- piškoty – dle potřeby
Návod na přípravu
Smetanový sýr vložte do hluboké mísy a začněte ho šlehat na nízké obrátky s pomocí kuchyňského robotu, případně ručním šlehačem. Jakmile získá mascarpone krémovou konzistenci, za stálého šlehání k němu přilijte celou plechovku slazeného kondenzovaného mléka a obě složky důkladně zapracujte do homogenní směsi.
V této fázi přisypejte do směsi asi 3,5 sáčku vanilkového pudinku, který ve směsi důkladně rozmíchejte a jakmile jej zapracujete, nařeďte směs studeným mlékem, které přilévejte postupně v několika fázích. Část mléka můžete nahradit plnotučnou smetanou. Jakmile směs získá opět hladkou a krémovou konzistenci, přidejte vanilkovou esenci, promíchejte a vypněte šlehač.
Vedle v misce vyšlehejte smetanu do pevné pěny a jemně ji zapracujte do pudinkové směsi a stěrkou ji jemně zapracujte do směsi. Pudinkový základ je nyní hotový. Teď už zbývá jen dohotovit celý dezert. K tomu budete potřebovat banány, balíček piškotů a velkou zapékací misku.
Banány oloupejte a nakrájejte je na kolečka. Dno zapékací misky vyložte vrstvou piškotů a na ně rozprostřete do rovnoměrné vrstvy krájené banány. Na banány vylijte připravený pudink a rozprostřete jej po celé ploše do roviny. Nakonec z piškotů vyskládejte po obvodu mísy ozdobný okraj. Polovina piškotů by měla přečnívat přes hladinu pudinku.
Nakonec vyšlehejte do tuha i druhou polovinu smetany a rozprostřete ji na pudink. Mísu s hotovým dezertem překryjte potravinářskou fólií a vložte do lednice vychladit alespoň na 3 hodiny, lépe však přes noc. Hotový dezert rozdělte na porce a podávejte ozdobení snítkou čerstvé máty.
Napište komentář