Jakmile jednou vyzkoušíte připravit tuto domácí šunku, nebudete už nikdy chtít žádnou kupovat v obchodě. Je opravdu vynikající.
Tento vynikající masový předkrm hravě nahradí jakoukoliv kupovanou klobásu a nebo šunku. Vlastně se ukazuje, že domácí pokrmy jsou mnohem lepší, než ty kupované a to stejné platí i o této šunce. Jakmile ji jednou připravíte, vystačí vám na celý týden. Je ideální na sendviče, na snídani a dokonce i jako řez na sváteční stůl. Zkrátka to jen vyzkoušejte, budete nadšení.
Co budete potřebovat
- 1 kg vepřového masa
- 700 – 750 g kuřecího masa
- 2 lžičky soli
- lžička černého pepře
- 1,5 lžičky sladké papriky
- dle chuti mletý bobkový list, sušený česnek
- lžička muškátového oříšku
- 1,5 lžíce bramborového škrobu
- 150 ml vody
- 1 polévková lžíce zakysané smetany
Je to vážně vynikající
Vezměte kus vepřového masa, nakrájejte ho na malé kousky a pomocí mlýnku na maso nebo mixéru z něj udělejte mleté maso. To stejné udělejte i s kuřecím masem. Poté tyto dva druhy mletého masa v misce smíchejte. Přidejte všechno koření. Zalijte vodou a vše dobře promíchejte, dokud nevznikne zcela homogenní konzistence.
Výslednou hmotu dejte do formy a každou vrstvu opatrně, ale pořádně udusejte. Můžete použít tu nejběžnější chlebovou formu, ale záleží jen na vás. Namažte tenkou vrstvou zakysané smetany nahoře a dejte do trouby předehřáté na 150 stupňů. Pečte přibližně 1 hodinu. Po hodině formu vyndejte a pořádně překryjte alobalem. Dejte do trouby na další hodinu a pečte při stejné teplotě.
A je hotovo
Po upečení oddělejte alobal a nechte pečenou šunku vychladnout při pokojové teplotě. A poté ji dejte aspoň na 12 hodin do lednice. Možná se vám toto jídlo nebude moc líbit, ale chuťově je tento pokrm opravdu delikatesní. S plátkem chleba a například s paprikou nebo rajčátkem je to naprosto ideální. Přejeme vám dobrou chuť!
Napište komentář