Linecké od babičky Lídy: S tímto receptem si uděláte to nejlepší v ulici. Tajný trik s marmeládou

pocukrované linecké cukroví, hvězdičky

O Vánocích nesmí chybět klasické linecké cukroví, na které někteří lidé zapomínají. Udělejte si jej podle tohoto receptu a nezapomeňte jej nakonec potřít i dobrou marmeládou, která k sobě kousky krásně spojí.

Příprava na Vánoce je v mnohých domácnostech už nyní v proudu a většina lidí se na toto období připravuje důkladným úklidem, aby toho poté neměli hodně před příjezdem návštěvy. Dále lidé vytahují a zdobí vánoční stromečky nebo pečou cukroví. Pokud jste ještě nepekli nebo si rádi uděláte ještě některé druhy, může to být například i linecké podle tohoto receptu.

Co budete potřebovat

Na to, abyste si mohli doma upéct výborné linecké cukroví, si budete muset připravit tyto suroviny:

  • 1 / 2 hrníčku moučkový cukr
  • 1 / 2 hrníčku malinového džemu
  • 50 g vlašský ořech
  • 1 ks citron
  • 1 / 2 ČL vanilkový cukr
  • 100 g cukr
  • 3 ks žloutek
  • 200 g máslo
  • 400 g pšeničná mouka
  • 2 PL voda

Příprava lineckého těsta

Abyste si mohli linecké nakonec upéct, musíte si nejprve připravit těsto. Nejprve si tedy vezměte k ruce větší mísu a do ní prosejte přes síto mouku. Následně přidejte i máslo, které předtím ale nakrájejte na kostičky nebo jej nastrouhejte. Poté máslo s moukou promíchejte a spojte tyto dvě ingredience.

Postup na linecké cukroví

Snažte se těsto co nejlépe promíchat. I když není jednoduché spojit máslo s moukou, dejte si záležet. Teplé dlaně po chvilce máslo ohřejí / rozpustí a práce vám půjde snadněji. Jakmile budete mít hotovo, přidejte do mísy ještě žloutek, cukr, nastrouhanou citronovou kůru a vanilkový cukr. Vše dobře míchejte, aby bylo těsto krásně hladké.

vejce v přepravce
Fotografie: Pixabay

Těsto máte téměř hotové

Pro některé lidi to může být nezvyk, ale i do lineckého těsta můžete přidat vlašské ořechy. Rozdrťte si je nejlépe v hmoždíři nebo v jiném zařízení a poté je vmíchejte do těsta. Jakmile uhnětete těsto, dejte jej do potravinářské fólie a nechte jej odležet na 2 hodiny v lednici. Po uplynutí této doby můžete těsto z lednice vyndat a začít s ním pracovat.

Než jej začnete vyvalovat, nemusíte si těsto dávat na podložku mouku, ale použijte spíše pečící papír, ke kterému by se správně vychlazené těsto nemělo lepit. Na těsto také položte pečící papír a skrze něj těsto vyválejte. Jakmile budete mít vyváleno, můžete začít vykrajovat tvary podle toho, jaká máte vykrajovátka.

hnětení těsta
Fotografie: Pixabay

Pečení lineckého cukroví

Důkladně si počítejte počet kousků, které jste vykrojili. Jakmile jich budete mít například 40, tak do 20 udělejte doprostřed kulatou díru. Poté dejte linecké péct do trouby na 200 °C na 10 až 15 minut. Po uplynutí této doby sušenky z trouby vyjměte. Až linecké vychladne, tak kousky lineckého bez děr natřete marmeládou a vždy k tomuto kousku přiložte ten s dírou.

linecké cukroví zdobené mašlí

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*