10x lepší než české linecké: Křehké tukové sušenky s terčem plněným ovocným džemem. Vánoce ťukají na dveře a je nevyšší čas si tenhle recept uložit

Křehké pečené kytičky z tukového těsta udělají radost nejenom na svátečním stole. Na náplň si připravte kvalitní džem (nejlépe trochu kyselejší).

Nápadů na rychlé, ale přitom velmi chutné pohoštění není nikdy dost. Pokud však chcete na chvíli opustit české vody a inspirovat se chuťovkami ze zahraničí, vyzkoušejte křehké pečené kytičky s terčíkem z ovocného džemu. Pronikly k nám totiž z Německa. A pokud vám připomínají vánoční pohoštění, nejste daleko. Dříve se totiž k této příležitosti opravdu pekly. Dnes jsou však spíše zapomenuté a to je škoda.

Zdravější verze používá máslové aroma

Když se řekne tukové cukroví, vybaví si většina z nás něco nezdravého, co bychom neměli konzumovat nejlépe vůbec. Ovšem tyto křehké pečené kytičky do této kategorie rozhodně nepatří. Místo másla se totiž používá kvalitní rostlinný olej (nejlépe slunečnicový) s vysokým obsahem omega 3 a 6 mastných kyselin. O autentickou vůni se stará máslové aroma. A co budeme na jejich výrobu potřebovat?

Těsto:

  • 3 a půl hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek škrobu
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 hrnek oleje
  • 3 vejce
  • 1 kávová lžička vanilkového cukru
  • 1 kávová lžička prášku do pečiva
  • 1 kávová lžička máslového aroma
  • špetka soli

Na dozdobení:

  • moučkový cukr – podle potřeby
  • džem – podle potřeby

Těsto je třeba dobře prošlehat

Pro začátek nasypte do vhodné mísy 1 hrnek moučkového cukru a přidejte 3 vejce. Lehce promíchejte a vyšlehejte do pěny, následně ke směsi přisypte špetku soli, jednu lžičku vanilkového cukru a to vše jednoduše zalijte hrnkem oleje a dodejte aroma. Šlehejte tak dlouho, dokud nezískáte homogenní hmotu, ze které se nebude uvolňovat olej. Jakmile bude mít hotovo, tak těsto na chvíli odložte a přidejte další sypké ingredience.

Hladkou mouku i škrob přesejte přes jemné sítko a po částech zašlehejte do tekuté hmoty. K mouce nezapomeňte přimíchat také prášek do pečiva (ten prosévat nemusíte). Zpočátku těsto šlehejte, později ho překlopte na lehce pomoučněný vál a dohněťte ho ručně.

Věnujte tomuto úkonu několik minut – je totiž opravdu důležité, aby se všechny ingredience dobře spojily. Zejména špatně rozmíchaný prášek do pečiva by mohl nadělat problémy.

Z těsta zformujte sušenky

Těsto musí být dokonale hladké a nelepivé. Pokud se vám zdá příliš tuhé, přidejte trochu oleje, v opačném případě se bude hodit trocha cukru nebo mouky. Opět je nutné důkladné zašlehání. Z těsta tvarujte menší kuličky a posléze jim dejte tvar za pomoci tvořítka. V nouzi si však vystačíte i s jejím rozplácnutím na plechu vyloženém pečicím papírem. Důlek pak uděláte za pomoci druhého konce vařečky.

Troubu rozpalte na 180 °C (sušenky vždy vkládejte až do rozpálené trouby) a cukroví pečte 10-15 minut dokud nezezlátne. Řiďte se přitom zkušeností se svou troubou. Hotové sušenky nechte dobře vychladnout a poté je posypte moučkovým cukrem a do prohlubně dejte lžičku ovocného džemu. Nejlépe se hodí takový, který má lehce natrpklou příchuť – například rybízový. Skvěle kontrastuje s přirozeně sladkým těstem.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]