Eozinofilní meningitida je nebezpečné onemocnění, které zasahuje především mozek a míchu. Jeho nejčastější příčinou je ovšem parazitární infekce v těle.
Pikantní vepřová panenka v křupavé slanině je úžasný masový pokrm, který se hodí jak na večírek, tak i důležitou rodinnou poradu. Její tajemství spočívá především v tom, že je neuvěřitelně šťavnatá a díky chutné houbové náplni také velmi aromatická – směs různých druhů koření pak dodává masu lehkou pikantnost, která překvapí a potěší každého zkušeného jedlíka. Nemusíte se však ničeho obávat, protože se jedná o poměrně snadný pokrm, se kterým si hravě poradí každý začínající kuchař či kuchařka. Nyní již na nic nečekejte a vrhněte se do toho!
Šťavnatá vepřová panenka ve slanině
Pokud hledáte nový pokrm, kterým byste překvapili každého člena rodiny, případně brzkého hosta, tento recept je pro vás jako dělaný. Jeho hlavní základ tvoří vepřová panenka, takže se při jejím výběru ujistěte, že kupujete kvalitní a dobrý kus. Dále je také zapotřebí tvrdý sýr, ovšem ;;je na vás příliš tučný, můžete ho nahradit mozzarellou – poté je však důležité také upravit obsah soli v pokrmu. Jedná se však o poměrně jednoduchou záležitost, se kterou si poradí každý začátečník v kuchyni. Pro přípravu budete potřebovat následující ingredience:
- 450 gramů vepřové panenky
- 200 gramů slaniny
- 0,3 čajové lžičky tymiánu
- 0,5 čajové lžičky papriky
- 0,3 čajové lžičky soli
- Černý mletý pepř, podle chuti
- 1 čajová lžička česnekového prášku
- 1 ks cibule
- 4 ks žampiony
- 50 gramů tvrdého sýra (popřípadě mozzarelly)
- 1 stroužek česneku
- Slunečnicový olej, podle chuti
Postup pro přípravu:
- Připravte si malou misku a smíchejte v ní sušený česnek, papriku, tymián, mletý černý pepř a sůl. Všechny ingredience dobře promíchejte, abyste vytvořili aromatickou směs.
- Uprostřed vepřové panenky nyní udělejte řez a poté ji potřete ze všech stran směsí koření.
- Nyní si oloupejte cibuli, nakrájejte ji na tenká půlkolečka a ty usmažte dozlatova (zhruba 2 minuty) na rozehřáté pánvi se slunečnicovým olejem.
- Nakrájejte na plátky žampiony, oloupejte stroužek česneku a prolisujte jej a poté přidejte obě ingredience k cibuli.
- Jakmile budete mít hotovo, přisypte ke směsi ještě sůl a mletý černý pepř – poté všechny ingredience dobře promíchejte a smažte je dalších 5 minut na mírném ohni. Jakmile budete mít hotovo, nechte je vychladnout.
- Rozložte si na stůl vrstvu alobalu a položte na ní pečící papír. Na ten vyskládejte proužky česneku a přes ně poté položte vepřovou panenku.
- Vepřovou panenku nyní naplňte houbovou směsí, na tu nakrájejte tenké plátky sýra a poté maso překryjte slaninou.
- Takto připravené maso nejprve zabalte do pečícího papíru a poté do fólie, abyste vytvořili „roládu“. Tu nechte 20 minut odpočívat při pokojové teplotě, a poté ji vložte na 30 minut do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia. Poté otevřete fólii a pergamen a vraťte ji zpět do trouby na dalších 10 minut.
- Nechte vychladnout a můžete rovnou podávat.
Tento masový pokrm skvěle chutná s pečenými bramborami, což je velmi snadná příloha, kterou zvládnete během několika minut. Jednoduše oloupejte brambory a nakrájejte je na plátky, poté je posypte solí, mletým černým pepřem a paprikou, a zalijte 2 lžícemi slunečnicového oleje. Vše dobře promíchejte a poté připravenou zeleninu položte na plech s vepřovou panenkou – budou hotové současně!
Napište komentář