Ochutnejte tradiční staročeskou česnečku s krutony podle královského receptu

Česnečka je v naší zemi velmi oblíbenou polévkou a proto je na čase, abyste si ji vyzkoušeli uvařit i vy. Nemusíte se však bát, opravdu na tom není nic těžkého.  

Vydatné a chutné polévky jsou oblíbené po celé České republice a proto přišla řada i na vás, abyste si jednu z nich vyzkoušeli uvařit. Mezi tu nejznámější patří samozřejmě česnečka, kterou nepohrdne téměř žádný Čech. Krom toho začal chladný podzim a právě teplé polévky jsou něco, co vás může zahřát jak na žaludku, tak i na srdíčku. Podívejte se tak na tento jednoduchý, avšak tradiční, recept na česnekovou polévku s krutony, kterou si dozajista zamilujete.

Česneková polévka s krutony

Česnečka je krom chutné a vydatné polévky taky dobrým pomocníkem po dlouhých nocích plných alkoholu. Určitě si vzpomínáte, jak moc tento magický pokrm zachránil vaše ráno a vy jste mohli opět fungovat. Měli byste si ji však začít připravovat zejména proto, že přišel chladný podzim a právě teplá polévka je něco, co vás dokáže příjemně zahřát. Krom toho je také česnečka pokrm, kterému nepohrdne téměř žádný Čech. Pro přípravu budete potřebovat následující ingredience:

  • 600 gramů vepřového masa
  • 4 ks brambor
  • 2 ks vejce
  • 50 gramů chleba na krutony
  • 1 ks cibule
  • Česnek
  • Svazek kopru
  • 2 ks bobkového listu
  • Sůl, podle chuti
  • Mletý černý pepř, podle chuti
Fotografie: Freepik

Postup pro přípravu:

  • Nejprve si připravte vepřové maso, které důkladně omyjte a následně jej nakrájejte na kostky střední velikosti.
  • Poté připravte větší hrnec, do kterého přendejte vepřové kostky a zalijte je vodou. Přidejte bobkový list a po přivedení vody k varu vařte mase dvacet minut.
  • Mezitím, co se bude maso vařit, si připravte brambory. Ty oloupejte, nakrájejte na symetrické kostičky a poté je vložte do vývaru.
  • Nyní si nakrájejte cibuli a česnek, které usmažte dozlatova na pánvi. Poté směs přidejte do vývaru a dochuťte jej solí a pepřem. Pozor, nezapomeňte to stihnout během dvaceti minut, co se vaří maso.

  • Připravte si misku, do které následně rozklepněte vejce a trošku je promíchejte, aby z nich vzešla jednotná směs. Tu poté po uplynutí dvaceti minut nalijte do vývaru a vařte dalších sedm minut.
  • Mezitím si nasekejte bylinky a přidejte je do vývaru, poté hrnec stáhněte z ohně a nechte polévku chvíli pracovat.

  • Nakrájejte si chléb na kostičky, které následně osušte na pánvi, aby z nich vznikly krutony.
  • A máte hotovo, dobrou chuť!

Pokud jste postupovali tak, jak bylo psáno, výsledkem vašich příprav by měla být vydatná česneková polévka s krutony, která svým krásným aroma zapůsobí na každého jedlíka. Servírujte ji samozřejmě teplou a poté na ni přidejte krutony.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]