Lahodný dezert v podobě suflé dortu, který si zamiluje každý, kdo jej okusí

Vyzkoušejte si doma připravit nebíčko na talíři v podobě tohoto suflé dortu, který je jednoduchý, ale kralovat bude na každé hostině či posezení u kávy.

Říká se, že lahodný dezert je správným zakončením každé hostiny, ale vždy potěší i samostatně. Není to však jen tak, a něco na toto rčení skutečně bude. Opravdu totiž není nad lahodný a vláčný dezert, který vaše chuťové polštářky rozmazlí a potěší. Pokud tedy uvažujete, jaký dezert by to tak mohl být, nemusíte jít pro recept daleko. Pokud totiž vyzkoušíte tento chutný suflé dort brzy pochopíte, že je to to pravé. Jak tedy správně na to?

Ingredience na přípravu korpusu:

  • vaječné žloutky – 2 ks
  • cukr – 60 g
  • máslo pokojové teploty – 80 g
  • hladká mouka – 220 g
  • prášek do pečiva – 1 čajová lžička

Ingredience na přípravu krému:

  • vaječné bílky – 2 ks
  • špetka soli
  • cukr – 80 g
  • zakysaná smetana nebo lehký bílý jogurt – 400 g
  • vanilkový cukr nebo vanilková esence – podle chuti
  • hladká mouka – 50 g

Postup přípravy:

Nejdříve ze všeho si připravte zhruba středně velkou mísu, ve které si pomocí špachtličky či mixéru smícháte vaječné žloutky společně s cukrem. Vzniknout by měla hladká a hustá žloutková pěna. Do té poté přidáte rozpuštěné máslo a opět celou směs mícháte nebo mixujete dohladka. Na závěr prosejete mouku společně s práškem do pečiva a opět vše zamícháte tak, aby se veškeré ingredience řádně spojily. Vzniknout by měla taková hustá drobenka, takže se toho vůbec nebojte.

Fotografie: Freepik

Když máte žloutkovou část hotovou, vezměte si další středně velkou mísu, ve které tentokrát smícháte vaječné bílky se špetkou soli a umixujte v pevnou bílkovou pěnu, která bude krásně držet svůj tvar.

Poté k ní přidáte klasický cukr a také vanilkový cukr nebo esenci. Opět promícháte nebo promixujete, a nakonec přidáte zakysanou smetanu nebo jogurt, prosejete mouku a finálně promícháte do husté mírně lepivé směsi.

Fotografie: Freepik

Když máte obě části dortu připravené, vezměte si zapékací mísu či pelech, který jednoduše vystelte pečícím papírem. Na jeho povrch poté rovnoměrně naneste polovinu vytvořené drobenky a celou porci bílkového krému. Na ten poté nasypte zbylou část drobenky a celý plech vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů, kde pečte podle potřeby asi 30-40 minut.

Nakonec dort vyjměte a nechte ochladnout. Poté jej rozkrájejte a můžete podávat. Dobrou chuť!

Náš tip: K dortíku se dokonal hodí porce domácí šlehačky a maliny, nebo také mátový lístek, který dokonale dotvoří celý vzhled dezertu.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]