Okradou vás, i když budete doma: Varujeme před nejnovějším trendem mezi zloději

Fotografie: Depositphotos

Policie opět varuje jak obyvatele všech domácností, aby vždycky zamykali vstupní dveře svých příbytku. A to i tehdy, když jsou uvnitř, protože zloději hranice neuznávají.

Často pak využijí neopatrnosti a zkoušejí právě odemčené nebo nedovřené dveře. Nemusí se přitom dívat do dalších pokojí. Jen udělají krok na chodbě a seberou kabelku, případně vám sáhnou do kabátu pro peněženku. Jde totiž o věci, které jsou od vstupních dveří doslova na dosah. A v poslední době se mnoho lidí stalo obětí právě zlodějů, kteří opatrným stiskem kliky kontrolují, zda je skutečně zamčeno. Případně si pomohou vhodným nástrojem.

Nové trendy mezi domácími lupiči

Právě takový scénář se totiž bohužel odehrál ve Świdniku. Starší žena zde nahlásila krádež kabelky přímo z chodby svého bytu. V ní byly peníze a také důležité dokumenty. Podle svědectví zloděj nejspíš využil chvíle, kdy na moment opustila byt. Rychle se pak dostal právě do předsíně a kabelku ukradl. Policisté proto apelují na obyvatele, aby zamykání a dostupnosti snadné kořisti věnovali zvláštní pozornost. A to i když jsou normálně doma.

Zloděj se nepotřebuje pohybovat po celé domácnosti. Prostě zkouší, kde co povolí, pak chytne, co je po ruce. Na chodbě mohou být kabelky, peněženky, klíče od auta i odložené mobilní telefony. Mnohdy stačí jen několik vteřin.

Varování policie

„Rádi bychom vám připomněli, že zajištěný majetek je pro pachatele další překážkou. Nedávejte jim příležitost připravit vás o cennosti. Jarní období svádí k používání kol či koloběžek. Ty ovšem necháváte často na chodníku nebo na schodišti. Jakmile jsou někde na veřejnosti, zajistěte je lankem a zámkem. Stejný postup platí i pro dětské kočárky.“

„Dbejte také na systematické zamykání domů a bytů. Nejen při jejich opuštění, ale i když jste sami doma. Může se snadno stát, že zloděj nenápadně zkusí kliku a dostane se do předsíně nebo chodbičky. Odsud si snadno odnese kabelky, peněženky, klíče, mobilní telefon či cokoli dalšího,“ píše mluvčí policie z tiskového týmu KPP ve Šwidniku. Jde přitom o jednoduchá bezpečnostní pravidla. Uvedete je snadno do praxe a jejich efekt za to stojí.

Ostražitost před cizími lidmi

Hlavně v Polsku jsou v poslední době v módě krádeže u starých lidí. Lupiči se přitom vydávají za úředníky nebo jiné profese a dožadují se například kontroly potrubí v koupelně. Cílí hlavně na starší osoby. Senioři jsou totiž obecně dost důvěřiví a současně si až později začnou dávat dvě a dvě dohromady. Tedy například jim až o den později dojde, že doma něco chybí. Případně, že se dotyční úředníci nijak neprokázali a chovali se podivně.

kroužek na klíče
Fotografie: Pixabay

To samé platí pro různé výstražné telefonáty nebo osoby, které se vydávají za policii. Už hodně lidi jim padlo za oběť a svoje peníze například ukryli v sáčku na odpadky. Zloději tak nemuseli prakticky nic dělat, lup dostali až pod nos. Pamatujte si, že každá oficiální instituce má nějaké protokoly postupu, které se dají najít. Navíc se tito lidé musí prokázat a v případě návštěvy vás zpravidla kontaktují předem dopisem či lístkem ve schránce.

Zdroj: Webniusy

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*