Vyčištění trouby bez větší práce: Princip 4 dílů jedlé sody a 1 dílu vody zařídí potřebný efekt

Fotografie: bloomsberries / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Asi máloco v kuchyni je nepříjemnější a otravnější než důkladné čištění trouby. Jakmile ale zapojíte jednoduchý trik, bude prakticky veškerá námaha ta tam.

V průběhu častého používání se zašpiní každá trouba. A i když to nemusí být vidět na první pohled, tuk a další usazeniny se zachytnou na málo přístupných místech, kde dělají neplechu. Třeba jste se to i pokusili včas vydrhnout, protože po čase je to prakticky nemožné. Jedna věc je tudíž jistá – právě usazeniny v troubě se i vlivem tepla drží neuvěřitelně pevně. Mytí předního skla je celkem „pohoda“, ale neexistuje nějaká vychytávka i na vnitřek?

Jednoduchý princip, značný efekt

Příčina je samozřejmě ve veškerém teplu, kterým se všechno zachycené průběžně připéká. Vzniká vám tak doslova „zapečená trouba“. Dají se použít speciální čističe nebo hrubá síla. Prakticky vždycky ale na konci vaší snahy ještě něco uvnitř zůstane. Nejste jediní, koho něco takového trápí. Lidé proto začali zkoušet různé metody, a tak vznikl poměrně důmyslný trik, který vám s čištěním sporáku a trouby asi výrazně pomůže. V čem toto tajemství spočívá?

Smíchejte 4 díly jedlé sody a 1 díl vody. Nemá vzniknou roztok, ale pasta, která bude držet na místě. Tu rozetřete po celém vnitřku trouby, tedy roštech i plochách. Nebojte se přidat, pokud někde bude místo opravdu plné usazenin. Pak směs nechte působit asi 30 minut, což by mělo stačit na uvolnění i odolného tuku. Po uplynutí této doby (nebojte se počkat déle) si vezměte k ruce vlhký hadřík nebo ubrousek a začněte všechno stírat. Změna, že?

Při zbytcích přitlačte, nebo proces opakujte

Veškerá mastnota a další nečistoty půjdou spolehlivě dolů. Je úžasné, jak kolikrát mohou zázraky dělat zcela jednoduché postupy. V případě, že něco ještě přece jen zůstane na místě, není problém celý postup zopakovat. Mnohdy bude ovšem stačit jen trochu silněji zatlačit tvrdší stranou houbičky. Podstatné je zbavit se zaschlých nánosů, cokoli novějšího půjde snadněji. Jedno dvě kola tímto způsobem a vaše trouba bude opět zářit jako nová.

pasta z jedlé sody
Fotografie: Pixabay

Ocet a soda

Jedlá soda je vynikající čistit, univerzálním esem nejen pro troubu je ovšem její kombinace s octem. Nelekněte se však jejich vzájemné reakce. Jakmile totiž obě položky smícháte, začnou prudce pěnit. Je to naprosto v pořádku a je to velmi záhodno. Soda čistí povrchy ve vaší domácnosti přímo ďábelskou silou, která je však současně šetrná i k těm nejcitlivějším. Dá se s ní tedy čistit i sklo, aniž byste ho jakkoli poškrábali.

Pekáč, ocet a voda

Ještě jeden zajímavý trik, který troubu krásně uvolňuje. Zahřátá trouba se totiž čistí vždycky lépe. Dejte do ní na 15 minut pekáč s octovou vodou a zapněte ji na vyšší teplotu. Ocet se v podobě páry dostane i do skulinek, takže ho jen nechte působit. Po vypnutí můžete opět všechno snadno otřít hadříkem nebo ubrouskem.

Zdroj: Goodhousekeeping

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*