Khachapuri je tradičním chlebem v Gruzii. Jedná se o oblíbený pokrm na snídaňovém menu, který si snadno připravíme za 15 minut v pohodlí domova. Po vykynutí je možné jej různě tvarovat.
Této chléb je v Gruzii velmi populární zejména proto, že jeho příprava není nijak náročná. Narazit na něj můžeme nejen v restauraci, ale jedná se také o oblíbené pouliční jídlo. Receptů na něj je mnoho, dokonce lze ozvláštnit tím, že jeho střed naplníme sýrem. Jako náplň se dají využít také vajíčka nebo směs dalších přísad. Oblíbenou stylem konzumace je také namáčení samotné kůrky chleba do rozpuštěného stejnojmenného sýra.
Na přípravu budeme potřebovat:
- 350 mililitrů kefíru
- půl lžičky soli
- 1 lžičku jedlé sody
- 150 mililitrů mléka
- 2 vejce
- 250 gramů sýra
- 250 gramů mouky
Opačný postup než u českého pečení
Nejprve si v misce připravíme základ na hladké těsto. Na jeho přípravu musíme postupně, oproti tradičním českým receptům budeme v tomto případě začínat ingrediencemi mokrými. V misce si smícháme kefír, sůl a jedlou sodu. Abychom dosáhli dokonalého rozpuštění všech ingrediencí, na míchání použijeme metličku. Do této směsi následně nalijeme mléko a přimícháme vejce.
Postupně z tekuté směsi vypracujeme těsto
Jakmile máme výše uvedené suroviny smíchané, přimícháme do směsi také nahrubo nastrouhaný sýr. Jako poslední postupně do hmoty přisypáváme mouku, celou směs poctivě mícháme, aby nám nevznikly hrudky. Takto připravené těsto je ideální ihned smažit na pánvi. Na té nám postačí malé množství oleje, které rovnoměrně rozetřeme. Pomocí lžičky poté nanášíme na pánev potřebné množství připraveného těsta.
Pánev s pokrmem neustále kontrolujeme
Těsto na pánvi rovnoměrně rozetřeme a po dobu 5 minut smažíme nejprve z jedné, poté i z druhé strany. Aby nám zbytečně neunikalo teplo, pánvičku si přikryjeme pokličkou. Během chvíle tak máme připravenou rychlou snídani, která je nejen chutná, ale také má zahraniční nádech. V Gruzii se tímto způsobem připravený chléb považuje téměř za národní bohatství.
Napište komentář