Až vyzkooušíte tenhle máslový chléb s bylinkami, tak přestanete jíst rohlíky i housky! Delikátní recept od majitele pekárny. Jen 3 hlavní ingredience a 17 minut času

Fotografie: Se souhlasem Vlastimily Kovaříkové

Milovníci čerstvého pečiva nemusí ráno brzy vstávat, aby si zašli do pekárny pro chleba. Mohou si jej podle tohoto receptu udělat i doma a přidat navíc česnek, který jej výborně dochutí.

Pokud vám nevadí strávit nějaký čas u výroby chleba, můžete na sebe být poté pyšní, že jste si udělali svůj vlastní domácí. Některým lidem může tento recept připadat velice složitý, ale stačí si jej přečíst a uvidíte, že na něm není nic těžkého a zvládne jej každý, když se bude držet postupu. Nakonec získáte domácí chléb, který můžete servírovat i k večeři.

Potřebné ingredience na výrobu chleba

  • 450 gramů hladké mouky
  • 250 ml vody
  • 25 ml oleje
  • 5 gramů sušeného droždí
  • 5 gramů cukru
  • 5 gramů soli

Česneková omáčka na chléb:

  • 50 ml oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 30 gramů petrželky
  • 20 gramů parmezánu
  • 3 gramy soli

Začněte s přípravou česnekového chleba

Nachystejte si veškeré ingredience, abyste při pečení nemuseli nic hledat. Do hluboké mísy si přes síto prosejte hladkou mouku. Do druhé misky nalijte připravenou teplou vodu a přidejte k ní lžičku cukru a sušené droždí. Až budete mít tyto suroviny v jedné misce, smíchejte je.

Následně do této směsi přidejte sůl, olej a znovu pořádně promíchejte. Tuto misku odložte na teplejším místě přibližně na 10 minut. Po uplynutí této doby by mělo být vidět, jak začíná kvásek pracovat a na povrchu by se měly objevit bublinky.

Těsto na chleba není složité

Až uvidíte, že kvásek začal pracovat a objeví se na povrchu směsi bublinky, dejte všechen obsah z této mísy do té, ve které je mouka. Vše řádně promíchejte, aby se suroviny spojily. Míchejte vařečkou a poté můžete i rukou, abyste zadělali husté těsto, které se nelepí ke stěnám mísy ani na ruce. Až přestane lepit, udělejte z něj velkou kouli a tu dejte doprostřed na dno mísy. Stěny lehce potřete olivovým olejem a mísu zakryjte potravinářskou fólií. Takto zakryté těsto nechte například na lince dalších 30 minut, aby mohlo dále kynout.

Těsto na chleba hezky vytvarujte

Po uplynutí 30 minut se můžete jít na těsto podívat, odkrýt z něj fólii, posypat hladkou moukou a vyklopit na pracovní desku. Tu si nezapomeňte posypat moukou, aby se těsto nepřichytávalo. Měly byste z něj vytvarovat kulatou placku, kterou poté rozválíte, aby byla ještě tenčí.

Poté si připravte plech a vyložte jej pečícím papírem. Na ten položte vyválenou placku a přikryjte jí čistou utěrkou ještě na 15 minut. U kynutého těsta je potřeba mu dát dostatek času, aby hezky nakynulo a kvásek v něm mohl pracovat.

Posledních pár kroků k domácímu chlebu

Až uplyne potřebná doba, vezměte si k ruce nůž. Nemusí být ostrý, protože nyní byste měli udělat do nakynutého těsta zářezy, které by měly být ve tvaru mřížky. Do misky poté nalijte olivový olej a s pomocí lisu do něj prolisujte 3 stroužky česneku. Zamíchejte a nakonec přidejte najemno nastrouhaný parmezán.

Petržel operte a oberte od tvrdých stonků a poté ji nasekejte najemno. Nakonec ji přidejte do omáčky s olejem, česnekem a parmezánem. Vše byste měli důkladně promíchat a nakonec nanést na těsto. Troubu si předehřejte na 180 °C a až v ní bude požadovaná teplota, vložte chlebové těsto s omáčkou dovnitř. Pečte přibližně 25 minut.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]