Rýže bývá velmi vyhledávanou přílohou ve spoustě domácností. S pomocí tohoto skvělého receptu se navíc vyvarujete nejčastějších chyb, kvůli kterým pak není rýže dobrá.
Rýže bývá hodně spojována s asijskou kuchyní. Ať už se jedná o nějakou směs, či lahodné sushi, vždy je součástí těchto receptů rýže. Jako příloha se tato obilovina hodí i ke spoustě ostatních jídel. Nemusí jít tedy nutně o asijský pokrm, ke kterému si člověk rýži vaří. Zároveň je růže univerzální v tom, že může být součástí i sladkých pokrmů. Někteří lidé při vaření rýže však nevědomky dělají chyby, kterým se díky tomuto receptu vyhnete.
Co budete potřebovat
- 200 ml rýže
- 400 ml vody
- čajová lžička soli
Rýži nejdříve propláchněte
Zrnka rýže si nasypte do nějakého dostatečně velkého sítka. Následně rýži v tomto sítku důkladně propláchněte, čímž se zbavíte různých nečistot a škrobů ukrytých v rýži. Poté rýži přesypejte do středně velikého hrnce či pánve se silnějším dnem. Lidé, kteří preferují lepkavější rýži, mohou do hrnce či pánve dát trošku oleje a rýži na něm lehce osmažit.
Přidejte do hrnce vodu
Když budete mít rýži nasypanou v hrnci, tak k ní přidejte vodu. Zde vždy platí, že na množství rýže dejte dvojnásobné množství vody. Poté do rýže dejte lžičku soli a důkladně promíchejte. Plotýnku nechce na nejvyšším stupni, dokud se voda nezačne vařit. V tu chvíli rýži promíchejte, aby se vám nepřipálila a plotýnku stáhněte na mírný oheň.
Máte skoro hotovo
Poté, co plotýnku stáhnete, vařte rýži přibližně 12 minut, dokud se veškerá voda nevypaří. Ihned po dovaření je dobré dát rýži na studený plech nebo do jiného studeného hrnce, jinak se vám v horkém hrnci bude nadále vařit. Tím se vyhnete té nejčastější chybě, kterou lidé dělají. Tou první je, že lidé dávají často do rýže málo vody a ta je pak nedovařená. Pokud jste to však zvládli, tak máte hotovo a vaše rýže bude chutnat výtečně.
Napište komentář