Zelňák na plechu trochu jinak. Skvělý a vydatný pokrm vhodný pro chladnější dny

Pokud patříte mezi milovníky různých pokrmy ze zelí a zelných placek, ale nechce se Vám trávit příliš času u plotny, máme pro Vás dobrou zprávu.

Zelí, mrkev a brambory. Tyto tři suroviny vám postačí, abyste si připravili chutný a vydatný zapečený zeleninový pokrm připravený trochu jinak, než jej obvykle připravujete. Podle staré receptury se tento druh pokrmu pekl v podobě malých bochánků, naplněných kysaným zelím a dozlatova oškvařenou slaninou nebo škvarky. Dnes se nám ale většinou nechce v kuchyni trávit příliš mnoho času a čekat, než nám vykyne těsto a bochánky se naplní a upečou. Proto pro vás máme zjednodušenou obdobu tohoto jídla, kde si můžete dle libosti obměňovat suroviny, ale výsledek bude vždy chutný.

Zelňák na plechu

Vydatný a chutný zapečený zeleninový pokrm je zdravou přílohou, který lze podávat k různým příležitostem a také ke svačinám. K tomuto receptu můžete přidat i další zeleninu, podle vaší fantazie a chuti. K přípravě budete potřebovat následující ingredience:

  • polovina hlávky zelí;
  • brambory 3 ks;
  • mrkev 2 ks;
  • vejce 2 ks;
  • strouhanka 100 g;
  • sůl, pepř, muškátový oříšek, majoránka a další koření, dle vaší chuti;
  • rostlinný olej, 50 g.
Fotografie: Pixabay

Postup přípravy receptu

Zeleninu si očistěte a omyjte. Brambory a mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle. Zelí si rozdělte na dvě poloviny.

Jednu polovinu nakrájejte najemno a na krátké kousky, nebo jej případně můžete nastrouhat na nejhrubším struhadle. Druhou část zelí rozmixujte v mixéru.

Fotografie: Freepik

Vezměte si větší mísu, do které vložíte veškerou připravenou zeleninu a společně ji pořádně promíchejte. Poté si vezměte vajíčka a ušlehejte je mixérem do hladka. Neoddělujte bílky od žloutků, ale použijte je celá. Vaječnou směs nalejte na zeleninu a opět důkladně promíchejte.

Celou směs zasypejte připravenou strouhankou, dochuťte solí a pepřem, přidejte strouhaný muškátový oříšek a další koření. Můžete přidat také aromatické bylinky podle vaší chuti. Nakonec přilejte olej, ideálně olivový a vzniklou směs dobře promíchejte.

Vezměte si zapékací mísu a troubu nechte rozehřát na 200 stupňů Celsia. Připravenou zeleninovou směs do zapékací mísy rozprostřete do rovnoměrné vrstvy a pečte ve vyhřáté troubě okolo 20 až 30 minut. Podávejte pokrm nakrájený na větší kostky nebo na obdélníčky. Přejeme vám dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]