Nadýchané české kynuté knedlíky podle tohoto receptu dobyly svět. Každá omáčka s nimi chutná násobně lépe! Jsou jemné a nadýchané jako obláček

I když se vaří i v jiných zemích, kynuté knedlíky jsou typické zejména pro Českou republiku. Jako jejich hojní konzumenti jsme vytvořili i nejlepší způsob, jak je připravovat.

Guláše, svíčková, rajská a desítky dalších nejrůznějších omáček by se neobešly bez té jediné pravé přílohy, a tou je houskový knedlík. Takový, jako ten český, byste ve světě hledali marně. Hýčkejte si proto své umění nebo se mu naučte a sklízejte nehynoucí pochvaly a slávu. Ostatně, není na nich nic těžkého, a pokud vlastníte robota, ani to hnětení už není výzvou.

Na pravé české kynuté knedlíky budete potřebovat:

  • Hrubá mouka – 500 g
  • čerstvé droždí – 20 g
  • mléko – 300 ml
  • vejce – 2 ks
  • sůl – 2 lžičky
  • cukr – 1 lžička

Zpracujte těsto a nechte ho vykynout

Začněte přípravou kvásku. Droždí rozdrobte do teplého mléka (asi 50 ml), přidejte cukr a dvě lžíce mouky. Promíchejte a nechte na teplém místě 10 minut stát. Když se na povrchu směsi objeví pěnivá čepice, je to znamení, že kvásek je připraven.

Hladkou mouku prosejte do velké mísy, přidejte sůl a vejce a přilijte aktivovaný kvásek. Za stálého míchání postupně přilévejte zbytek teplého mléka a vypracujte hutné a nelepivé těsto. To nehněťte déle než 5 minut. Pak ho zakryjte fólií nebo čistou utěrkou a nechte opět v teple stát, tentokrát 30 minut, aby vykynulo.

Vytvarujte knedlíky a uvařte je ve vodě

Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu posypanou trochou mouky a rukama ho ještě propracujte. Pak jej rozdělte na 4 stejně velké díly, z nichž zformujte podlouhlé šišky. Vyrovnejte je vedle sebe, zakryjte je čistou utěrkou a nechte dalších 20 minut stát.

Do velkého hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Přidejte trochu soli. Když se rozpustí, vložte do hrnce jeden nebo dva knedlíky, snižte oheň na minimum, přiklopte pokličkou a vařte 10 minut. Poté odklopte, otočte knedlík na druhou stranu, vraťte zpátky pokličku a pokračujte ve vaření dalších 10 minut.

Poté opatrně knedlíky vyjměte z vody podběrákem na knedlíky, děrovanou lžící nebo jiným podobným způsobem. Ihned po vyndání je v několika místech propíchejte špejlí nebo vidlicí, aby mohla zevnitř odcházet pára. Horké knedlíky překrojte nití, abyste zjistili, zda jsou uvnitř dovařené. Pokud ne, vraťte je ihned do horké vody a chvíli je dovařte.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]