Moje rodina nemá ráda rýži, ale když ji dělám takhle, tak dokonce vylizují talíře! Recept nad zlato

I pokud máte doma zaryté odpůrce rýže, možná je tento recept přesvědčí ke změně názoru. Je to aktuální hit serveru Youtube, kde získal přes 9 milionů zhlédnutí! Video najdete pod článkem.

Vaření rýže je tou nejjednodušší činností, kterou můžete v kuchyni provozovat. Přesto ale můžete pár kreativními zásahy zásadně vylepšit její chuť, konzistenci i celkové vyznění. Stačí rýži předsmažit a přidat k ní pár neobvyklých surovin a získáte nejlahodnější jídlo, jaké si jen dovedete představit. Zavděčíte se jím i těm strávníkům, kteří jinak rýží opovrhují a zdaleka se jí vyhýbají.

Ingredience

  • Rýže – 2 hrnky
  • máslo – 90 g
  • cibule – ½ ks
  • česnek – 2 stroužky
  • voda – 3 hrnky
  • sladká smetana nebo mléko – 1 hrnek
  • zelenina dle chuti (mražená nebo z konzervy) – 1 hrnek
  • sůl – asi ½ lžičky

Návod na přípravu

Na pánvi rozehřejte máslo. Když se úplně rozpustí a začne vřít, vsypte k němu dva hrnky suché rýže a za stálého míchání ji opékejte, dokud nezezlátne. Během smažení rýže mírně nabobtná a zkřehne. Zatímco se rýže opéká na pánvi, připravte ochucenou tekutou směs, kterou rýži zalijete namísto obyčejné vody.

Do mixéru vložte půlku oloupané cibule (nebo čtvrtku, pokud máte cibuli moc velkou), přidejte dva očištěné stroužky česneku a přilijte jeden hrnek vody a jeden hrnek mléka nebo sladké smetany na vaření. Dochuťte půlkou lžičky soli a vše rozmixujte do homogenní směsi. Tu pak nalijte do pánve s rýží a opatrně promíchejte. Chvilku za častého míchání vařte a podle chuti případně trochu dosolte.

Připravte si hrnek vaší oblíbené zeleniny. My jsme použili směs kukuřice, fazolek a mrkve. Promíchejte, přiklopte pokličkou, snižte teplotu na minimum a vařte asi 10 až 15 minut, dokud se veškerá tekutina nevsákne do rýže. Pak už jen znovu promíchejte a můžete servírovat jako samostatný pokrm nebo jako doplněk k masu.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]