Bez zavařování, bez octa, a přece to jde! Vynikající zeleninová směs nejen do polévky vydrží přes celou zimu až do jara

Nakládání zeleniny či jiných surovin do soli se neřadí mezi žádné novinky. Potraviny si uchovávají svou typickou chuť a vůni po dlouhou dobu. 

Tento způsob konzervování zeleniny patří k dřívějším často používaným metodám mnoha hospodyněk. Byl oblíbený hlavně pro svou jednoduchost, dostupnost a dlouhodobé skladování. V dnešní době se ale na tento způsob uchování potravin zapomíná. Podstatou je schopnost soli vysušit nakládané potraviny, což vede k zamezení množení mikroorganismů. Pokud zvolíte zeleninu přímo ze zahrádky, výsledek vás zaručeně ohromí.

Ingredience

  • 1 kg mrkve
  • 1 kg cibule
  • 1 kg rajčat
  • 1 kg papriky
  • 1 kg petrželky a kopru
  • 1 kg mořské soli

Dále budeme potřebovat

  • 2 velké mísy
  • 5 zavařovacích sklenic, objem 1 l
  • Struhadlo
  • Mixér

Postup

Nejprve mrkev zbavte nati, očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Omyjte a osušte papriku, následně ji zbavte jádřince i semínek a nakrájejte na co nejmenší kostičky. Dále oloupejte cibuli,  nasekejte na větší kousky.

Fotografie: Freepik

Kopr se zelenou petrželkou můžete libovolně kombinovat. Lze dát ve stejném poměru, my jsme se ale rozhodli upřednostnit větší množství kopru. Listy i stonky kopru jsou velmi dobře použitelné, pro vaši přípravu zeleninové směsi kopr nasekejte nebo rozmixujte.

Očištěná rajčata nakrájejte na čtvrtky a pomocí mixéru vytvořte z rajčat pyré. Přendejte do větší mísy a přisypejte kilogram soli. Sůl musí být čistá a suchá. Pečlivě směs promíchejte.

Ve druhé větší míse důkladně smíchejte nakrájenou papriku, cibuli, petržel, kopr i nastrouhanou mrkev. Přidejte rajčatovou směs a znovu všechno dohromady míchejte, dokud se veškerá zelenina neobalí solí.

Připravené umyté sklenice postupně naplňte zeleninovou směsí a pevně uzavřete víčkem. Hotové sklenice skladujte v temnu a chladu, nejlepší podmínky budou mít určitě ve sklepě nebo spíži.

Tuto zeleninovou směs přidávejte dle libosti do polévek, vývarů i omáček. Nezapomeňte však na to, že je velmi slaná, proto při vaření uberte na dochucování solí a počkejte si až na závěr úpravy pokrmu. Další z možností je propláchnout směs přes síto. Tento recept oceníte pro jeho jednoduchost, dlouhé skladování a možnost mít voňavou a chutnou zeleninu po ruce v každém ročním období.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]