Dlouhé roky jsem ho hledala a konečně ho našla: Recept na poctivý domácí chléb za pár kaček

chutný domácí chleba

Hodně lidí si ani nedokáže představit den, během kterého by si nedali alespoň krajíc chleba. Díky tomuto jednoduchému receptu si jej můžete vytvořit sami doma a levně.

Pečivo je pro mnohé neodmyslitelným aspektem každého dne. Někteří lidé si jej dávají ke snídani, večeři, svačině nebo třeba i k obědu. Chléb se potom dá použít na několik různých variant, jako jsou například topinky, obalený ve vajíčku nebo jen tak namazaný nějakou dobrou pomazánkou. Ve zdravější variantě je potom dobrý s namazaným máslem a kvalitní šunkou. Chléb si můžete upéct také sami doma a stačí vám k tomu pouze pár ingrediencí.

Co budete potřebovat

  • 600 g mouky
  • 340 ml teplé vody
  • 10 g droždí
  • 30 ml rostlinného oleje
  • 5 g soli

Těsto

Základem je těsto

Podstatnou částí domácího chleba je bezesporu jeho těsto. Vezměte si tedy nějakou větší misku, do které prosejete mouku. Uprostřed mouky následně udělejte důlek, do kterého nalijte vodu, dejte droždí, sůl a olej. Vše nejdříve zamíchejte pomocí stěrky a následně hněťte rukama těsto. Hmota těsta by měla být nelepivá. Vezměte další mísu a vymažte jí olejem. Následně do ní vložte těsto, které vytvarujete do koule. Následně ho potřete olejem, mísu přikryjte fólií a nechte hodinu kynout.

Těsto na plechu

staré pečivo

Sbírka 5 receptů: Staré pečivo už nevyhazujte. Udělejte z něj bohémskou pochoutku

Vytvarujte 3 bochníky

Těsto z mísy vyndejte a dejte ho na pracovní plochu. Rozválejte ho směrem od středu, až se vám vytvoří rovné a placaté těsto. To rozdělte na 3 stejné kusy, které vytvarujte do podlouhlého obdélníku. Následně jej srolujte na roládu a dejte na plech vystlaný pečícím papírem. To samé udělejte i se zbylými dvěma kusy. Plech poté přikryjte utěrkou a nechte těsto ještě 20 minut kynout.

Syrový chléb

Chleba dejte péct

Troubu si předehřejte na 200 °C. Chleby na plechu potřete kompletně celé vodou a posypejte trochou mouky. Následně dejte plech do trouby a pečte asi 30 minut. Po uplynutí této doby z trouby plech vyjměte a chleby nechte vychladnout. V tuto chvíli máte hotovo a můžete si dát pečivo s jakýmkoliv vaším oblíbeným doplňkem, se kterým ho máte rádi.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*