Sbírka 5 receptů: Staré pečivo už nevyhazujte. Udělejte z něj bohémskou pochoutku

staré pečivo

Naše babičky nevyhodily nikdy nic. Spotřebovaly vše, co šlo. Možná si také staré rohlíky odkládáte a vyrábíte si vlastní strouhanku. Tvrdé pečivo se však dá zpracovat i jinak.

Starší rohlík se pořád ještě dá ohřát v troubě nebo toasteru. S máslem a marmeládou je to pak vynikající křupavá snídaně. Starší chleba je pak ideální použít na obalení ve vajíčku nebo na topinky. Když však pečivo ztvrdne opravdu hodně, většinou letí do koše. To je však velká škoda. Stačí se jen přesvědčit, zda není plesnivé a připravit si z něj ještě vynikající dobroty.

Chlebová strouhanka

Nejen z rohlíků se dá vyrobit strouhanka. I ta chlebová je výborná a najde při vaření své uplatnění. Dobře vysušený chléb rozdělte na menší kousky a rozmixujte ho v mixéru. Chlebová strouhanka se hodí na obalování některých druhů ryb, ale i do masových nádivek. Co nespotřebujete, uzavřete do sklenice. Dobře vysušená strouhanka vydrží opravdu dlouho.

chlebová strouhanka

Opečená francouzská bageta

Starou bagetu nebo jiné bílé pečivo můžete osmažit na pánvi. Grilovaná francouzská bageta je nejlepší právě ze staršího pečiva. Sloužit pak může jako příloha k sýrovému talíři, olivám a různým chutným dipům. Fantazii se meze nekladou a tak ještě ze starého pečiva vyrobíte pohoštění ve francouzském stylu.

smažená bageta

Křupavé krutonky

Chleba nakrájejte na kostky, rohlíky na kolečka. Vše poté osmahněte do křupava na suché pánvi. Průběžně promíchávejte, aby se pečivo nepřipálilo. Domácí krutonky pak najdou využití třeba v krémových polévkách. Taková česnečka s chlebovými křupavými krutonky je opravdu vynikající. Navíc je můžete skladovat a mít je tak vždy po ruce, kdykoliv potřebujete.

krutony

Připravte si savojské fondue

Chleba, housky, veku i toust můžete nakrájet na menší kostky a potřít je česnekem. Připravte si fondue z vašeho oblíbeného sýra a můžete namáčet. Tohle je opravdu labužnický způsob, jak využít starší chléb, které by už nikdo nejedl. Pod horkým roztaveným sýrem krásně změkne a vy si ušetříte cestu do obchodu pro čerstvé pečivo.

sýrové fondue

Domácí bruschetta

Jejím základem je grilovaný bílý chléb. Její suchost a křupavost je tak žádoucí, navíc se dá uskladnit na dlouhou dobu. Tu domácí si můžete připravit ze starší veky nebo toustového chleba. Na menší bruschettky použijte rohlíky nakrájené na kolečka. Opražte je na suché pánvi. Na talíři se pak podávají potřené trochou česneku a zakápnuté olivovým olejem. Rohlíčky si můžete ochutit ještě oblíbenými bylinkami a schovat si je jako křupavé mlsání k televizi.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*