Šéfkuchařka prozradila praktické a zároveň kreativní pekařské triky, které zná jen hrstka lidí

Fotografie: Freepik

Také rádi pečete nebo právě začínáte a nový koníček vás uchvátil? Pak je to jen dobře. Pečení je považováno za zdraví prospěšnou činnost. Nejenže získáte lepší náladu, potěšíte i své blízké. Přinášíme vám několik triků, které při přípravě laskomin oceníte.

Sušenky se vzorečkem

I klasické domácí sušenky můžete ještě povýšit. Péct sušenky doma je super. Jednak víte, co vše jste do těsta použili, takže jsou zdravější, můžete cukr nahradit rozmačkanými banány a zvýšit tak i jejich výživovou hodnotu, mimo skvělé chuti však mohou skvěle i vypadat. Stačí, když při válení těsta položíte na plát těsta krajku, dečku, záclonku a válečkem zatlačíte krajku do těsta. Musí se však jednat o těsta typu lístkové (takové, které nekyne) jinak by se vzorek deformoval či vytratil.

Fotografie: Freepik

Sypaný vzor

Další možnost, jak ozdobit sušenky, buchtu na plechu nebo domácí chléb je opět použití krajky. Tentokrát se ovšem jedná o sypaný vzoreček. Přes buchtu nebo chléb či na plechu rozložené sušenky položte záclonku/krajku a posypte buď cukrem nebo moukou, podle typu pečiva. Místo muky můžete použít i kakao nebo skořici. Práškový vzorek se lépe na těsto uchytí, když pečivo potřete máslem nebo zlehka postříkáte vodou.

Tip: místo krajky lze použít i plastové šablonky na kreslení či plastové šablony na výrobu zdobeného latté. Fantazii se meze nekladou

Vytlačený vzor na chleba

Pečete doma chléb a rádi byste, aby vypadal jako z katalogů? Než ho vložíte do ošatky, posypte ho z cukřenky moukou (případně použijte sítko) a vložte do ošatky nějakou vzorovanou dečku. Místo dečky může být i tenká silikonová podložka do dřezu (pokud má hezký vzor). Vzor se do chleba během kynutí v ošatce či míse otiskne.

Chléb zdobený bylinkami

Podobně, jako se vtlačuje jakýkoli vzor do těsta na chléb, můžete použít i bylinky. Vysypte ošatku pohankovou nebo kukuřičnou moukou (díky tomu se nepřilepí ke stěnám ošatky). Stačí pak bylinky položit na dno ošatky a teprve potom vložit stočené těsto na chleba. Bylinky se k těstu přilepí. Po vyklopení zůstanou. Ovšem počítejte s tím, že při pečení zhnědnou, nezůstanou krásně zelené/barevné. Ale i tak vypadá takový chléb překrásně.

Trik na rychlé změknutí másla

Rozhodli jste se péct, ale do receptu je potřeba měkké máslo? Máslo musíte po vytažení z lednice nechat povolit, abyste nemuseli tak dlouho čekat, stačí máslo vložit do vyhřátého kastrolu (ne horkého) a přikryjte pokličkou. Během pár minut máslo krásně povolí.

Jak vylovit skořápku

Po rozbití vajíčka vám do těsta spadlo i kousek skořápky? Stačí si namočit prst a dotknout se skořápky. Ta se na prst přilepí a usnadníte si tak její vyjmutí.

Fotografie: Freepik

Domácí čokoládové kudrlinky

Čokoládu nechte povolit a přejíždějte po ní škrabkou na zeleninu, vytvoří se úžasné kudrlinky. Skládejte je na papír či tácek, nechte v lednici ztvrdnout a skladujte v uzavíratelné skleničce. Kdykoli tak budete mít po ruce čokoládové kudrlinky, které lze použít na dort, zákusek, bábovku, ale i dezerty, do kaše či na palačinky. Rychle tak vytvoříte okouzlující pohoštění i z jinak obyčejného jídla.