Turisté v Chorvatsku prchají z vody. Tomu, co nachází v moři, se za každou cenu vyhněte

Fotografie: Depositphotos

S nepříjemným zážitkem se teď potýkají turisté na Istrii. Ve vodě se objevilo velké množství hnědého slizu, který ulpívá na kůži i po vylezení z vody.

U pobřeží chorvatské Istrie se nahromadilo velké množství hnědého slizu, jenž znepříjemňuje turistům koupání. Z vody vychází pokrytí lepkavou hmotou. Podle mnohých je velmi nepříjemné mít tento sliz na kůži. Odborníci již odebrali vzorky, ale nedokáží predikovat, kdy sliz z pobřeží zmizí. Vše bude záviset na tom, zda ho od pobřeží odnese vítr.

Sliz kazí turistům zážitek z koupání

Turisty na oblíbené chorvatské Istrii nepříjemně překvapil zážitek v moři. Vlivem vysokých teplot totiž Jaderské moře začalo kvést více než obvykle a turisté tak z vody vylézali pokrytí hnědým slizem.Je to nějaká velmi lepkavá rostlina, dostala se do vlasů nás všech a měli jsme ji po celém těle. Není to moc hezké, ale není to nebezpečné. Je to sliz, hnědý sliz. A je to zvláštní pocit, když zasychá na kůži a ve vlasech,“ líčí místní turisté pro deník Danas.

I když se nejedná o jev, který by mohl mít vliv na zdraví, většina lidí se snaží kontaktu s tímto nepříjemným slizem vyhnout. Podle odborníků však nejde o nic neobvyklého a situace je nijak zvlášť nepřekvapuje. Všechny odebrané vzorky ukázaly, že se jedná o výkvět druhů, které se běžně v tomto moři vyskytují po celý rok. Teplé počasí však způsobilo, že se tohoto slizu vytvořilo větší množství než obvykle a vyskytuje se i mimo Istrii.

Turisté zveřejnili drahé účty z restaurací na dovolené v Chorvatsku. Vysoké částky se platí i v Rakousku

Záleží na tom, kam ho vítr odnese

Jediné, co by v současné době mohlo pomoci tomu, aby se turisté mohli zase bez obav koupat, je vítr. Sliz se totiž sám o sobě hned tak nerozloží. „Nemůžeme čekat, že jen tak zmizí. Dokud nebude kruh uzavřený, zůstane tam a bude se objevovat. Teď vše záleží na tom, kam ho vítr zavane a kam toto nahromadění odnese,“ cituje TN Martina Pfannkuchena z chorvatského Centra pro mořský výzkum.

koupání
Fotografie: Freepik

Sinice, které se v teplém počasí vyskytují u nás v přírodních stojatých vodách, mohou pro člověka představovat velké zdravotní riziko. Toho se turisté v Chorvatsku však naštěstí obávat nemusejí. Produkty těchto konkrétních vodních druhů totiž nejsou toxické ani jiným způsobem negativně neovlivňují zdraví. Na SvětěKreativity jsme rovněž psali o tom, že astronomické ceny v Chorvatsku už překvapují i turisty z Rakouska.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*