V Evropě se extrémně rychle šíří nový typ nebezpečné nákazy. Nová varianta známého viru znepokojuje lékaře

Fotografie: Depositphotos

Téměř 700 lidí muselo být hospitalizováno během jediného týdne v Řecku. Šíří se tu nová varianta covid-19. Někteří lidé končí v nemocnicích.

Léto je v plném proudu a zatím nikdo nemyslí na chřipky a nachlazení, které nás začnou trápit až na podzim. Přesto i teď uprostřed léta začíná narůstat počet případů onemocnění covid-19. Jak uvádí TN, za vše může šíření nové varianty, jež posílá lidi i do nemocnic. Řecké úřady teď varovaly turisty, aby dbali zvýšené opatrnosti. Během jednoho týdne tu hospitalizovali téměř 700 lidí.

Dvanáct lidí skončilo na ventilátoru

Řecké úřady varují před šířením nové varianty covid-19. Ta dostala název FLiRT, spadá do skupiny omikron a šíří se již několik týdnů. V Řecku však nyní zaznamenávají zvýšený počet hospitalizací. V období od 8. do 14. července bylo do řeckých nemocnic přijato 699 lidí s pozitivním testem na toto onemocnění. Dvanáct z nich pak potřebovalo připojení na ventilátor, včetně jednoho dítěte.

Turisté přijíždějící do Řecka by tak měli dbát zvýšené opatrnosti. Varianta FLiRT způsobuje u většiny lidí pouze nezávažné obtíže, které se projevují bolestí v krku, únavou, rýmou nebo ucpaným nosem. Objevit se však může i kašel, horečka, zimnice, zvracení a také ztráta čichu a chuti, jako tomu bylo u prvních variant, vyjmenovává BBC. Případy onemocnění touto variantou rostou i v části USA a dalších zemích Evropy.

Nový nebezpečný virus se nekontrolovatelně rychle šíří po Evropě. Odborníci varují před příštími týdny

Počty nákaz budou narůstat

„Myslím, že v nadcházejících týdnech určitě uvidíme více případů. Údaje o odpadních vodách začínají ukazovat nárůst případů v některých jurisdikcích v USA a části Evropy, jako je Spojené království a Španělsko, kde také zaznamenávají mírný nárůst případů covidu, pravděpodobně způsobený těmito novými variantami FLiRT,“ říká MUDr. Chin-Hong, profesor medicíny na Kalifornské univerzitě pro portál EverydayHealth.

restaurace
Fotografie: Freepik

Vyšší riziko těžšího průběhu pak mají osoby starší 65 let, děti do půl roku věku a těhotné ženy. Riziko se ještě zvyšuje v případě přidružených chronických onemocnění srdce, plic, ledvin a obezity. Lidé s vyšším rizikem by tedy i v letních měsících měli dbát na posilování své imunity. Na SvětěKreativity jsme informovali také o potížích, které mají turisté v Chorvatsku. Ve vodě je zaskočil hnědý sliz, jenž se lepí na tělo.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*