ČSSZ vyvrací fámy ohledně vyplácení důchodů. Spousta českých seniorů byla záměrně uvedena v omyl

Fotografie: Freepik

Někteří důchodci se vyděsili poté, co si přečetli zavádějící články na internetu. ČSSZ je uklidňuje, že důchod na poště dostanou jako obvykle.

Mezi důchodci se začala šířit fáma, že pokud nezaplatí České poště poplatek 35 Kč, nebude jim vyplacen důchod. Tuto pokroucenou informaci, kterou mají nejspíš na svědomí některá média, rychle přispěchala vyvrátit Česká správa sociálního zabezpečení. Senioři se rozhodně ničeho takového obávat nemusí. Důchod jim bude vyplacen jako obvykle.

Články hrozily, že lidé nedostanou důchod

Web Finance upozornil na některé zavádějící články na internetu, které způsobily paniku mezi důchodci. Mohli si tak přečíst například toto: „Musí se smířit také s tím, že nejrůznější výhody jednoduše končí. Třeba bezplatné výplaty penzí na pobočkách České pošty. Za ně už si zaplatíte. Každý takový výběr je zpoplatněn částkou 35 Kč. Pokud ji nezaplatíte, pracovnice pošty vám na přepážce důchod jednoduše nevyplatí.“

Na tyto lživé informace musela nakonec reagovat Česká správa sociálního zabezpečení a vydala k nim tiskovou zprávu. Příjemci důchodů si způsob výplaty určují sami. Mají možnost se rozhodnout mezi bankovním převodem nebo výplatou v hotovosti prostřednictvím České pošty. Ta si za tuto službu skutečně účtuje poplatek 35 Kč. Ten je ovšem z důchodu stržen už předem. Důchodci tak dostanu peníze ponížené o tuto částku a nemusí na poště platit nic navíc.

Ministerstvo práce a sociálních věcí konečně oznámilo výši důchodů na rok 2025

Převod na účet není nijak zpoplatněn

„Pokud se důchodce rozhodne pro výplatu v hotovosti prostřednictvím služeb České pošty, poplatek 35 korun strhneme a odvedeme České poště jako odměnu na základě uzavřené mandátní smlouvy. České poště tak posíláme důchod ponížený o 35 korun. To znamená, že Česká pošta vyplácí důchodcům jejich důchody již ponížené o 35 korun,“ cituje TN z tiskové zprávy ČSSZ.

důchodkyně
Fotografie: Freepik

To, že se poplatek za tuto službu neustále zvyšuje, je druhý fakt. Naposledy došlo k jeho navýšení loni v září, a to z 29 Kč na 35 Kč. Navyšování poplatků má být mimo jiné také motivací k tomu, aby si lidé nechávali své důchody posílat na účet, za což neplatí žádný poplatek. V hotovosti přitom chodí každý měsíc na poštu ještě přes 600 000 důchodů. Na SvětěKreativity jsem rovněž psali, jaká bude výše důchodů v roce 2025.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*