Konec houbaření, tak jak ho Češi znají: Drastická změna počasí bude mít brzy na houby zásadní dopady

Fotografie: George Chernilevsky / Public domain

Rostoucí teploty a nižší úhrny srážek ovlivňují i houby v našich lesích. Ač se v budoucnu setkáme s novými druhy, na gastronomický zážitek to nevypadá.

Růstu hub vyhovují teploty do 25 °C a deště spíše trvalé. Jarní a podzimní počasí však v posledních sezónách mění svůj charakter. Typická houbařská sezóna během září tak v některých letech vůbec nemusí nastat, právě kvůli neustále se zvyšujícím teplotám a spíše nárazovým dešťům. Měnící se podmínky tak začnou vyhovovat nepůvodním druhům, které se k nám začnou posouvat z oblasti Středomoří.

Lanýže i nebezpečné parazitické houby

Některé druhy invazních hub už na našem území byly zaznamenány, u jiných se předpokládá, že se brzy začnou v naší přírodě vyskytovat. „Počasí u nás začíná vyhovovat lanýžům a je možné, že je budeme ve větší míře sbírat už za deset dvacet let,“ řekla pro TN mykoložka Tereza Tejkalová. Více rozšířit by se v budoucnu mohla také chráněná muchomůrka císařka, hřib bronzový a větší a statnější příbuzný hřibu dubového.

Jak však uvádí LibereckýDeník, na nové gastronomické zážitky to s novými druhy hub spíše nevypadá. Většina z nepůvodních druhů totiž spadá do kategorie parazitických hub a plísní. Invazní houby tak naopak mohou způsobit škody v zahradách, zemědělství a lesnictví. Budeme tedy svědky spíše poklesu výskytu prospěšných hub a nárůstu ohrožení zemědělsky významných rostlin.

Meteorologové přiznali nejhorší obavy z předpovědi na tento týden. Celé Česko čeká zkouška

Mykology čeká velká výzva

Ani někteří živočichové nezůstanou ušetřeni. Houba Aphanomyces astaci způsobuje račí mor. Invazní plíseň Batrachochytrium dendrobatidis zase pro změnu napadá těla obojživelníků, především ropuch, a může vést k jejich úhynu. Potenciální nebezpečí pro člověka také představuje houba napadající javorové dřevo. Její spóry mohou po vdechnutí způsobit hypersenzitivní pneumonitidu, která bez léčby může vést až ke smrti.

houby
Fotografie: Freepik

Mykology tak nyní čeká výzva. Budou muset vymyslet, jakým způsobem se invazním druhům hub bránit a co dělat s těmi, které se již na našem území vyskytují. Vše tak bude záviset především na charakteru vývoje počasí. Zatím však vše nasvědčuje tomu, že se invazním houbám v budoucnu nevyhneme. Na SvětěKreativity jsme také psali o velmi zajímavé invazní houbě, která se rozšířila do Evropy. Vypadá jako z jiného světa a narazit na ni můžete i u nás.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*