Po ničivých povodních nás čeká další krize. Meteorologové varují Čechy před touto přírodní anomálií

Fotografie: Freepik

Na zimní počasí bude mít zásadní vliv vývoj polárního víru nad severním pólem. Ten se zatím formuje pomaleji než obvykle, což ovlivní i zimní počasí.

Ačkoliv se počasí nedá s jistotou predikovat na dlouhé měsíce dopředu, vývoj konkrétních meteorologických jevů může mnohé naznačovat. Jak uvádí TN, v meteorologických modelech se tak na letošní zimu objevují i varianty počasí, které by nás mohlo opravdu zaskočit. Zraky meteorologů jsou nyní upřené k vývoji polárního víru, jenž se formuje nad severním pólem. Ten totiž letos sílí pomaleji, než je běžné.

Polární vír je zatím slabý

Polární vír je jev, který ovlivňuje zimní počasí především v Severní Americe a Evropě. Podle jeho síly mohou meteorologické modely počítat s určitým vývojem počasí. Polární vír se nad severním pólem začíná utvářet právě nyní, kdy dochází k velkým teplotním rozdílům mezi chladnějším severem a stále velmi teplými jižněji položenými oblastmi. Na severní polokouli tak dochází k velké cirkulaci nízkého tlaku vzduchu, který sahá vysoko do atmosféry.

Vývoj polárního víru je však letos pomalejší než obvykle. A to zejména kvůli stále relativně teplým oblastem na Sibiři, kde by už touto dobou mělo panovat chladnější počasí. Jednoduše polárnímu víru nyní chybí chladný vzduch, jenž by ho posiloval. Vír se tak nad pólem točí pomaleji, což v konečném důsledku znamená, že nedokáže arktický vzduch udržet a ten může mnohem snáz pronikat do jižněji položených oblastí.

Meteorologové varují před příchodem „sibiřského monstra“. Během příštích dní bude platit přísná výstraha

Záleží, kam až arktický vzduch pronikne

Historicky jsou s pomalým polárním vírem spojené extrémně silné zimní bouře, které už v minulosti zasáhly Evropu, Spojené státy a Kanadu. „Ve srovnání s dlouhodobým průměrem současné předpovědi ukazují, že síla polárního víru bude po zbytek září a do začátku října pod normálem,“ uvádí meteorologové ze SevereWeather. Z historických dat vyplývá, že pokud je slabý polární vír v září, většinou zůstane oslabený i během celé zimy.

zima
Fotografie: Freepik

Pokud se tedy v nejbližších týdnech nic nezmění, mohli bychom se dočkat opravdu tuhé zimy. Vše by pak záviselo na tom, do kterých oblastí by se arktický vzduch přesouval, což zatím nelze predikovat. Obdobné zimy totiž v minulosti přinesly tuhý mráz a bouře třeba jen do Severní Ameriky, zatímco Evropa se proudu arktického vzduchu vyhnula. Na SvětěKreativity jsme rovněž psali o meteorologickém jevu, který nyní nabírá na síle a má vliv především na distribuci srážek – podívejte se, jak La Niña ovlivní počasí v Evropě.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*