Známý vědec detailně vysvětlil, jak proběhne konec světa. Tato katastrofální událost je nevyhnutelná

slunce
Fotografie: Freepik

Až Slunce dokončí svůj životní cyklus, planeta Země už nebude existovat tak, jak ji známe. Samotný život na ní zanikne ještě o miliardy let dříve.

Slunce a jeho energie, kterou neustále vytváří, je pro život na naší planetě klíčová. Ačkoliv po miliardy let nedocházelo v tomto ohledu k významným změnám, i Slunce má svůj životní cyklus, který bude jednou dokončen. Pro Zemi i ostatní planety to bude znamenat v podstatě zánik. Podstatnou roli tu bude hrát vodík, jejž Slunce přeměňuje na helium. Jakmile toto palivo začne docházet, dojde k nevratným změnám.

Jádro Slunce se zhroutí

Zdálo by se, že tělesa v naší Sluneční soustavě jsou neměnná, ale ve skutečnosti mají i ona svůj životní cyklus. Slunce se například nachází podle vědců právě v polovině svého cyklu a za poslední čtyři miliardy let se tato hvězda nijak významně neměnila. Jak uvádí deník Express, v současné době přeměňuje každou sekundu asi 600 milionů tun vodíku na helium. Tento opakující se proces je nejdůležitějším zdrojem energie pro život na Zemi.

Takto to však nepůjde věčně. Jednoho dne totiž začne Slunci palivo v podobě vodíku docházet, to bude mít za následek drastické změny, které nakonec povedou k zániku celé Sluneční soustavy. Na konci svého života Slunce jen tak nezanikne. Až mu začne docházet palivo, jeho jádro se zhroutí a dodatečné teplo, které tím vznikne, způsobí, že se jeho vnější vrstvy rozšíří,“ cituje TN britského vědce, profesora Briana Coxe.

Předpověď Baby Vangy pro rok 2025 děsí veřejnost: Dle věštkyně začne pravá apokalypsa

Život na Zemi už nebude možný

Slunce tak bude stále teplejší a teplejší, až se stane život na planetě Zemi nemožným. To by mělo nastat přibližně za miliardu let. I poté, co život na Zemi zanikne, Slunce se bude stále rozšiřovat daleko do svého okolí. Planety Merkur a Venuše budou Sluncem s jistotou pohlceny. Není jasné, co se stane s planetou Zemí. Slunce ji buď rovněž nakonec pohltí, nebo odsune.

sluneční soustava
Fotografie: Freepik

Každopádně tou dobou už bude naše planeta jen pustou a spálenou skálou. Celý proces životního cyklu Slunce by se měl dovršit přibližně za 4 miliardy let. Na SvětěKreativity jsme rovněž psali o záhadném signálu z hlubokého vesmíru, jejž vědci zachytili a který jim pomáhá v pochopení a rozšíření našich znalostí. Zatím však mají vědci k těmto signálům jen několik hypotéz.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*