Češi nyní horlivě prohledávají peněženky kvůli těmto vzácným mincím. Tyto kusy prodáte za jmění

Fotografie: Dominik Matus / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Sběratelé jsou ochotni zaplatit nemalé sumy za mince, které se běžným smrtelníkům jeví jako úplně obyčejné. Podívejte se, jak je poznat.

Mincím, s nimiž platíme v obchodech, většinou nevěnujeme příliš pozornosti. Možná je to škoda. Stále totiž kolují v oběhu i ty, za které vám sběratelé slušně zaplatí. Jak uvádí Česká numismatická společnost, příkladem je česká desetikoruna z roku 1993, která se na první pohled od těch obyčejných neliší. Podívejte se, co z ní dělá takovou vzácnost.

Vzácná desetikoruna se liší v malé drobnosti

Dobře si prohlédněte své peněženky. V oběhu totiž stále může být mimořádně vzácná mince, jejíž sběratelská hodnota v čase výrazně stoupá. Konkrétně se jedná o desetikorunu z roku 1993, která se liší jednou malou drobností. Jsou to právě nejrůznější odchylky a chyboražby, jež z obyčejné mince udělají poklad za statisíce.

Tato chyba vznikla mezi lety 1992 a 1993, kdy se v mincovně v Hamburku razily zkušební mince, které se původně vůbec neměly dostat do oběhu. Oproti běžné desetikoruně jsou písmena „KČ“ na těchto vzácných mincích zhruba poloviční velikosti. Do oběhu se jich nakonec dostalo kolem tisícovky. I když má na cenu mince vliv její stav, pokud na tuto desetikorunu narazíte, vězte, že za ni dostanete slušně zaplaceno.

Vzácná česká bankovka se vydražila za 780 000 Kč. Hodnota takzvané „zairovky“ stále roste

Ceny těchto mincí skokově rostou

Jak uvádí TN, cena těchto výjimečných mincí v posledních letech stoupá. Před lety se jejich cena pohybovala kolem 60 tisíc korun. V roce 2021 se vzácná desetikoruna vydražila za 230 tisíc a o rok později už to bylo závratných 615 tisíc. Faktem je, že více než 30 let staré mince se kvůli opotřebení a oxidaci postupně z oběhu stahují. Šance, že na ni narazíte, se tak neustále snižuje.

mince
Fotografie: Freepik

Větší šanci však máte s nalezením jiné cenné desetikoruny, protože těch je v oběhu mnohem více. Jedná se o mileniální desetikorunu z roku 2000. Při této příležitosti se razily především desetikoruny s hodinovým strojkem. Těch s klasickým vyobrazením brněnského Petrova se do oběhu dostalo mnohem méně. Proto jsou vzácné a můžete je sběrateli prodat za několik tisíc korun. Na SvětěKreativity jsme rovněž psali o cenných mincích, prvorepublikových haléřích. Prodávají se za statisíce.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

1 Comment

  1. dobrý den když mám vzácnou minci chci říct i papírovou 100korunu a 10 korunovou i tětaky a desetihalíře co mám dělat můžete mi poradit děkuji Mervartová

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*