Odborníci varují veřejnost před jedovatými housenkami. 95 % lidí si je plete s neškodnými dvojníky

Fotografie: bjoerns / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Ostrovy na jihu Španělska bojují s přemnoženými housenkami motýla bourovčíka jižního. Největší hrozbu představují pro psy.

Jih Španělska bojuje s velkým nepřítelem – přemnožily se zde housenky motýla bourovčíka jižního. Jsou nebezpečné nejen pro stromy a zvířata, ale také pro lidi. Zvíře dokážou svými jedovatými chloupky zabít, u člověka se může rozvinout vážná alergická reakce.

Španělsko bojuje s nebezpečnými housenkami

Především ostrovy Ibiza, Formentera, Menorca a Murcijský region na jihu Španělska bojují s přemnoženou populací housenek motýla bourovčíka jižního, které se mají ve zvyku pohybovat v dlouhých řetězcích. Na první pohled se může zdát, že se jedná o neškodné zvířátko s roztomilými chloupky, ale právě ty představují největší nebezpečí, jak informuje DailyStar.

Pokud se chloupky dotknout vaší kůži, může se u vás rozvinout silná alergická reakce, již doprovází podráždění kůže, bolest očí a také záchvaty kašle. Budete-li setkání s housenkou bourovčíka vystaveni vícekrát, můžete očekávat mnohem závažnější následky, dokonce ztrátu vědomí či rychlý pokles krevního tlaku.

Nový nebezpečný virus se nekontrolovatelně rychle šíří po Evropě. Odborníci varují před příštími týdny

Největší hrozbu představují pro psy

V největším nebezpečí se však mohou ocitnout psi. Pokud si k housenkám přičichnou nebo na ně šlápnou a následně tlapku olíznou, dostanou se do jejich úst toxiny, které mohou poškodit dýchací systém, způsobit zvracení a spustit pěnu z jejich tlamy, jak uvádí TheOlivePress. Nebude-li psům poskytnuta okamžitá zdravotní péče, hrozí smrt.

Bohužel ne každý majitel pejska dokáže ohlídat, zdali jeho domácí mazlíček přišel do kontaktu s housenkou bourovčíka, proto je velice důležité pozorovat změny v jeho chování. Může se jednat o známky slinění, zánět jazyka nebo kůže kolem nosu, nezvyklé škrábání, nervozitu a problémy s dýcháním. I když se u nás tento problém nevyskytuje, různá nebezpečí číhají doslova na každém rohu. Jak jsme již nedávno psali na SvětěKreativity, někdy i obyčejné těstoviny představují riziko, mohou totiž obsahovat život ohrožující bakterii.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*