Ve věku 76 let nás opustila jedna z nejvýznamnějších českých pěvkyň. Její smrt okomentovali i kolegové

Fotografie: Honza Groh / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Dne 7. října zemřela česká operní pěvkyně, která svoji kariéru spojila s Jihočeským divadlem. Lidé jí však tleskali i v tom Národním.

Ve věku 76 let nás opustila významná operní pěvkyně a sólistka Vítězslava Bobáková. Zazářila v mnoha rolích, které za svou kariéru ztvárnila. Stala se také stěžejní osobností dámského operního sólistického ansámblu Jihočeského divadla. Jak uvádí TN, často hostovala také v Národním divadle v Praze.

Většinu kariéry strávila v Jihočeském divadle

„Jihočeské divadlo se zármutkem oznamuje, že 7. října 2024 zemřela dlouholetá sólistka opery Vítězslava Bobáková (15. 6. 1948 – 7. 10. 2024),“ zveřejnilo Jihočeské divadlo ve smutečním oznámení na svém Facebooku. Vítězslava Bobáková pocházela ze Zlína, ale své pěvecké vzdělání získala na brněnské konzervatoři pod vedením M. Steinerové. První své angažmá strávila v Opavě a poté se na několik sezón přesunula do Teplic.

V roce 1974 nastoupila do Jihočeského divadla, kde se záhy stala stěžejní osobností dámského operního sólistického ansámblu. „Vystoupila zde v bezmála devadesáti inscenacích opery, operety i muzikálu. Sopranistka lyrického oboru se zvonivou koloraturou zaujala hned svou zdejší první rolí Dorotky ve Weinbergerově opeře Švanda dudák (1975),“ uvádí dále divadlo.

Ve věku 90 let zemřela královna dětských filmů, které diváci dodnes sledují každý rok

Vyučovala rovněž na konzervatoři

V průběhu let prošla takovými rolemi jako Královna noci z Kouzelné flétny, Zuzanka z Figarovy svatby, Gilda v Rigolettu nebo Rosina v Lazebníku sevillském. Nezapomenutelnou byla také její role Čo-Čo-San v Pucciniho Madame Butterfly. S některými rolemi také hostovala na scéně Národního divadla v Praze. Později se věnovala rovněž pedagogické činnosti na českobudějovické konzervatoři a v souboru opery Jihočeského divadla se ujala postu hlasové poradkyně.

„Jihočeské divadlo v ní ztrácí jednu z předních tváří opery. Ač naturalizovaná Jihočeška, nikdy nezapřela svůj moravský původ. Na ‚Víťu‘, jak byla v divadle s láskou nazývána, budeme rádi vzpomínat nejen pro její veliké pěvecké umění, ale i pro její srdečnost, bezprostřednost a široké ‚moravské‘ srdce…“ končí vzpomínku zástupci Jihočeského divadla. Na SvětěKreativity jsme rovněž informovali o úmrtí Aleny Tománkové-Matouškové, legendární české herečky, která za svou kariéru ztvárnila přes 120 rolí.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*