Do týdne začnou zavírat obchody po celém Česku. Lidé si již nyní horlivě hromadí zásoby

Fotografie: Oto Zapletal / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Během nadcházejícího státního svátku si ve velkých obchodech nenakoupíte. Podívejte se, které prodejny zůstávají otevřené.

Opět se blíží jeden ze státních svátků, což většina lidí, a hlavně školáků uvítá, zároveň však budeme již po několikáté svědky zmatků ohledně otevřených obchodů. Ty totiž na některé státní svátky musí být zavřené, zatímco u jiných tento zákaz neplatí, připomíná web IDnes. Většina lidí se v tom však nevyzná a stále nevědí, jaká pravidla pro ten který významný den platí. Tak se na to pojďme podívat.

Potraviny nakoupíte ve večerkách

Vězte tedy, že 28. října kdy slavíme Den vzniku samostatného československého státu, zůstávají velké obchody zavřené. Na nákup do supermarketu se tak musíte vydat nejpozději v neděli, abyste si na pondělí stihli udělat zásoby. Výjimku z tohoto pravidla však mají menší obchody, takže pokud zapomenete, pořád najdete menší večerky, kde nakoupíte alespoň základní potraviny.

Jak uvádí Novinky, zákon o prodejní době se rovněž nevztahuje na čerpací stanice, lékárny, prodejny ve zdravotnických zařízeních nebo prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících, jako jsou letiště či nádraží. Další variantou, jak se k potravinám o svátcích dostat, je využití nákupu potravin online, který by měl fungovat bez omezení. Rovněž se zákaz nevztahuje na velkoobchodní prodejce, o svátcích si tak můžete nakoupit i v Makru.

Oblíbený řetězec supermarketů konečně vyslyšel prosby českých zákazníků. Oznámil revoluční změnu

V tyto svátky mají obchody zavřeno

Mezi další svátky, na něž se omezení prodeje vztahuje, patří 1. leden, Velikonoční pondělí, 8. květen, 28. září a oba svátky vánoční, tedy 25. a 26. prosinec. Štědrý den je v obchodech otevřeno, ale vždy pouze do 12:00. V ostatní státní svátky najdete prodejny běžně otevřené. Pamatujte také na to, že omezení se nevztahuje jen na obchody s potravinami. Nenakoupíte si ani v hobby marketech a zavřená zůstane i většina obchodních center.

žena na kupuje
Fotografie: Freepik

Dne 28. října si připomínáme vznik československého státu. Na řadě míst se konají tematické akce a probíhá rovněž pokládání věnců. Prezident republiky v tento den také na Pražském hradě uděluje státní vyznamenání. Na SvětěKreativity jsme čtenáře rovněž informovali o novém řetězci, který se v příštím roce chystá na český trh. Zákazníci se mohou těšit především na jejich příznivé ceny.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*