Hledáte tip na zdravou a chutnou večeři? Variantu pro milovníky masa i zeleniny? Pak vám přinášíme tento recept, v kterém je zakomponovaná zdravá cuketa a skvělé mleté maso. Každý si v tomto jídle najde to své. Pokrm, který nezklame!
Proč vařit s cuketou?
Cuketa je prakticky zcela dietní, protože obsahuje až 90 procent vody. Zbytek tvoří hlavně vitamíny A, B, C, minerály, stopové prvky a především vláknina. Doporučuje se pro své vlastnosti hlavně k redukčním dietám. Původem je tato zelenina z Mexika. K dostání na našich trzích po dlouhou dobu prakticky nebyla. Do země se začala dovážet ve větším množství až někdy kolem devadesátých let. Do té doby byla k dostání pouze v omezeném množství. Cuketa sama o sobě nemá žádnou specifickou chuť, proto je skvělé ji kombinovat s různými druhy masitých pokrmů. Výborně se hodí i do zeleninových směsí typu ratatouille. Chutná je však i grilovaná, či nakládaná v sladkokyselém nálevu. Využití má tato zelenina neskutečné. Má své stálé příznivce, najdou se ale i tací, kterým třeba vůbec nechutná. Každý člověk má zkrátka jiné chutě.
Co budete potřebovat na zapečenou cuketu s mletým masem?
Mezi hlavní ingredience, které potřebujete můžeme zařadit:
- 3 středně velké cukety, 3 větší rajčata, rajčatová omáčka
- 100 gramů mletého masa (hovězí, nebo kombinace s vepřovým)
- 100 gramů strouhaného tvrdého sýru
- 20 gramů zakysané smetany, koření dle chuti (pepř, sůl, bylinky)
Jak postupovat při přípravě pokrmu
Nejprve si teplou vodou opláchněte cukety a nakrájejte je na asi 5 milimetrů tenká kolečka. Pak přijdou na řadu rajčata, která připravte stejným způsobem. Obě zeleniny by měly mít plátky podobně silné. Potom si ochuťte v misce mleté maso pomocí soli, pepře a preferovaných bylinek. Můžete přidat bazalku. Perfektně se bude do masa hodit i lisovaný česnek. Směs řádně promíchejte.
Připravená zeleninová kolečka pak potírejte masovou hmotou a tvořte takzvané „sendviče“, které se budou skládat z jednoho plátku cukety, vrstvy mletého masa a plátku rajčete. Takto vytvořené sendviče postupně skládejte do olejem vymazané zapékací misky, nebo na pečící papír. Pokládejte v pravidelných řadách do momentu, než zaplníte celé dno pekáčku.
Zapékací omáčka na cuketový pokrm
Pokračujte ve čtení článku na další stránce