Klasická česká pochoutka: žebírka v medové omáčce

Vepřová žebírka v medové omáčce jsou naprostou klasikou, kterou si vychutnají zejména muži. Šťavnaté maso a krásnou křupavou krustou udělá dojem na každého labužníka. Zároveň je úžasné, že suroviny na jejich přípravu má každý doma a vaření nevyžaduje příliš vašeho času. Díky pár snadným trikům bude i nezkušená hospodyňka schopná připravit úžasná žebra.

Suroviny, bez kterých se neobejdete

Na přípravu asi šesti porcí vynikajících žebírek na sladko budete potřebovat jen pár základních potravin a koření, které máte zaručeně doma i nyní. Koření můžete volit podle toho, co máte sami rádi. Variant existuje tolik, kolik je milovníků žebírek. Finální chuť závisí jen na vás.

  • 500 g vepřových žeber,
  • 5 lžiček dijonské hořčice,
  • sůl dle chuti,
  • 1 lžička papriky,
  • 2 lžíce medu,
  • 50 ml rostlinného oleje,
  • 1 polévková lžíce vody,
  • 3 stroužky česneku.

Tajemství grilovaných vepřových žeber

Stačí znát jen pár triků a vaše žebra budou nezapomenutelná. Pamatujte, že je lepší zvolit chlazené maso a před marinováním ho asi 10 minut vařit ve studené vodě. Díky tomu si zachová svou šťavnatost. Neodřezávejte tuk a med používejte pouze v tekuté formě.

Pro větší měkkost můžete přidat hořčici nebo sójovou omáčku. Marinování by mělo trvat 12-24 hodin, ale do trouby je můžete dát již po 30 minutách. Hodně záleží na tom, do čeho žebra nakládáte.

Postup je jednoduchý

Recept je snadný. Oloupejte česnek a nakrájejte ho najemno. Smíchejte med se sójovou omáčkou a do směsi přidejte česnek, papriku, sůl, trochu majoránky a olej. Vymáčkněte šťávu z poloviny citronu a nalijte ji do misky s marinádou. Žebra zalijte připravenou směsí, zakryjte a nechte hodinu v pokojové teplotě.

Poté je dejte do lednice na dalších min. 6-10 hodin. Žebra pečte v troubě na 180 až 200 stupňů 40-50 minut. Každých 10-15 minut přelévejte maso šťávou, aby se udělala krusta.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]