Křehký koláč s jablky a pudinkem

Máte v oblibě jablečné dezerty? Pak si tento rozhodně zamilujete. Koláč s jablky a vanilkovým pudinkem nejen skvěle chutná, ale i vypadá. Připravte jej nejen pro svou rodinu, ale třeba i pro blízké přátele, kteří se k vám chystají na návštěvu. Váš sladký výtvor budou opěvovat ještě dlouho po ochutnání.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu jablečného koláče?

Na výrobu těsta si obstarejte:

  • 600 gramů hladké mouky
  • 250 gramů moučkového cukru
  • 250 gramů másla
  • 2 vajíčka
  • 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 2 balíčky vanilkového cukru

Na jablečnou a pudinkovou náplň potřebujete:

  • 7 až 8 jablek
  • moučkový cukr dle chuti
  • 4 balíčky vanilkového pudinku
  • 1 až 2 lžičky mleté skořice
  • 1 litr mléka

Navíc si ještě připravte strouhanku a jedno vajíčko s trochou mléka na potírání povrchu těsta před pečením.

Jak postupovat při přípravě koláče?

Nejprve si připravte vanilkový pudink do koláče. Ve 200 mililitrech mléka si rozpusťte dva pudinkové prášky a zbytek mléka (800 ml) přiveďte v menším hrnci k varu. Až začne tekutina vřít, vlijte do ní pudinkovou směs a vařte do zhoustnutí. Také průběžně pudink míchejte metličkou. Až bude hmota hotová, odstavte ji z plotny, přikryjte potravinovou fólií a nechte vychladnout.

Mezitím se pusťte do výroby těsta. V míse si smíchejte hladkou mouku, kypřící prášek, moučkový a vanilkový cukr a trochu soli. Poté do směsi rozklepněte i vejce a přilijte vychladlé rozpuštěné máslo. Vypracujte hladké a měkké těsto. To nechte odpočívat čtvrt hodiny. V poslední fázi je potřeba udělat jablečnou náplň. Jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo do mísy, ochuťte cukrem, skořicí, přisypte vanilkový pudink (2 balíčky) a promíchejte.

Kompletace jablečného koláče a fáze pečení

K ruce si následně vezměte plech a vystelte jej pečícím papírem. Na něj rozprostřete půlku těsta a propíchejte jej na několika místech vidličkou.

Na jeho povrch nasypte trochu strouhanky, která absorbuje přebytečnou vlhkost z jablíček. Ty navrstvěte hned v další fázi. Na jablka pak přijde vanilkový pudink. Na závěr vše přikryjete plátem ze zbylého těsta, a to propícháte rovněž vidličkou. Také povrch pomažte vyšlehaným vejcem s mlékem a dejte péct do trouby na 180 stupňů Celsia po dobu 45 minut.

Upečený koláč vyjměte z trouby, posypejte moučkovým cukrem a po vychladnutí podávejte. Dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]