Jablečné dezerty jsou vždy plné chuti a není nouze o jejich šťavnatost. Takový je i tento lahodný koláč, který se hodí pro všechny příležitosti. Radost jím můžete udělat jen tak dětem, které ho uvítají na svačinu a snídani, nebo se stane dokonalým zákuskem pro návštěvu.
Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu jablečného koláče?
Před zahájením práce si obstarejte tyto ingredience na těsto:
- 90 gramů polohrubé mouky
- 3 vajíčka
- 65 gramů krupicového cukru
- 10 gramů vanilkového cukru
- špetku soli
- ½ lžičky kypřícího prášku
Na jablečnou náplň potřebujete:
- 1 až ½ kilogramu sladkokyselých jablek
- 140 gramů moučkového cukru
- 50 gramů másla
Jak postupovat při přípravě jablečného koláče?
Nejprve si připravte náplň. Jablka si pečlivě omyjte a nakrájejte je na čtvrtiny. Jádřince odstraňte. Nyní si k ruce vezměte kulatou formu na koláč a vystelte ji pečícím papírem. Poté na dno naskládejte plátky másla a na něj kousky jablíček. Ovoce nakonec zasypte cukrem.
Jablka dejte péct do trouby na 40 minut při 180 °C, aby zkaramelizovala. Mezitím si zhotovte těsto.
Příprava těsta, kompletace koláče a fáze dopékání
Dále si v míse vyšlehejte vejce s cukrem a špetkou soli do pěny.
Poté přisypte i polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva a výsledné polotekuté těsto vlijte do formy ke karamelizovaným jablkům. Koláč dopékejte asi 35 minut.
Servírování jablečného koláče
Hotový koláč vyklopte z formy na talíř a posypte ještě moučkovým cukrem.
Po vychladnutí podávejte pokrájený na menší kousky. Hodit se bude k porci například zakysaná smetana a šálek dobrého čaje nebo kávy. Podávat zákusek lze například i s kopečkem šlehačky či vanilkové zmrzliny. Jablíčka je možné ještě před pečením posypat mletou skořicí.
Chutný připravíte ovocný koláč i z hrušek nebo švestek, pokud nemáte po ruce sladkokyselá jablka. Přejeme dobrou chuť.