Dýňové karbanátky schované pod rajčátkovým kabátkem: Kdo ochutná, ten na ně nedá dopustit – naprosto luxusní recept!

Dýňové karbanátky jsou zvláštní v tom, že neobsahují maso. Pro vegetariány je to tedy trefa do černého, ale bát se jich nemusí ani masožravci, kteří na maso nedají dopustit. Vyzkoušíte zdravější variantu plnou vitamínů a ochutnáte něco ze zahraniční kuchyně. Pokud vyrážíte na oslavu a nemáte, co byste s sebou přinesli, vsaďte na tyto karbanátky.

Ingredience

  • Dýně – 4 kg
  • Cibule – 2 velké kusy
  • Mrkev – 2 střední kusy
  • Sůl
  • Pepř
  • Koření na špízy
  • Olej – 70-100 ml
  • Rýže – 1 sklenice
  • Mouka nebo krupice – 2 lžíce

Na omáčku:

  • Olej – 70 ml
  • Rajčatová omáčka – 2 lžíce
  • Mouka – 1 lžíce
  • Voda – 500 ml
  • Sůl
  • Cukr
  • Bobkový list
  • Kopr
  • Petrželka
  • Česnek – 2 stroužky

Nejprve rýži propláchněte, a poté zalijte vodou. Přiveďte ji k varu a duste pod pokličkou. Jakmile se voda odpaří a rýže bude „na skus“, je to ideální.

Dále nakrájejte cibuli na kousky a trochu ji osmažte na pánvi mimo. Mrkev nastrouhejte, smíchejte ji na pánvi s cibulí a restujte. Nakonec nechte celou směs vychladnout.

Dýni oloupejte, lžičkou vydlabejte jádro a nastrouhejte ji na struhadle. Přidejte sůl podle chuti, promíchejte a nechejte 15 minut, dokud nezmizí šťáva. Dýni přeneste na síto, lžící vypusťte šťávu a poté je vymačkejte rukama.

Přidejte smaženou zeleninu, rýži, trochu soli, černý pepř, kuřecí koření a mouku. Ingredience velmi dobře promíchejte rukama. Smíchejte kousky dohromady, a poté mokrýma rukama vytvořte kulaté masové kuličky a házejte kuličky z ruky do ruky.

Kuličky pomoučněte a dejte do trouby na 20 minut na 180 stupňů.

Na pánev si zatím dejte olej, rajčatový protlak a restujte 3 minuty.

Po minutě přidejte mouku a přidávejte pomalu vodu, až vám vznikne omáčka.

Tou poté přelijte kuličky a nechte dopéct.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]