Pokud potřebujete odlehčit jídelníček, protože jíte stále jen těžká jídla, máme pro vás recept na skvělý zeleninový salát, který vás perfektně zasytí a dodá celou řadu vitamínů.
Dáte přednost raději salátu s kukuřicí a jablkem nebo si raději pochutnáte na salátu s vejci, koriandrem a hořčicí. Doporučujeme vám vyzkoušet oba recepty a v teplých letních dnech je střídat. Zaručujeme, že vám budou chutnat. Jejich příprava vám nezabere moc času a jsou také skvělým doplňkem na letní grilování k masu nebo sýrům.
Ingredience na jednotlivé saláty
Na salát s kukuřicí a jablkem budete potřebovat 400 gramů čerstvého zelí, 100 gramů nakládané kukuřice, jedno zelené jablko, jedna salátová okurka, 4 lžíce zakysané smetany, sůl, pepř, čerstvý kopr a jedna lžíce citronové šťávy. Na druhý salát je potřeba stejné množství zelí, salátové okurky jsou však potřeba dvě, dál tři lžíce zakysané smetany, čtyři vařená vejce, kopr a koriandr podle chuti, sůl, pepř a slunečnicový olej.
Začněte tím, že si zelí omyjete a nakrájíte ostrým nožem na jemné nudličky a vložíte do velké mísy. Poté přidejte i na nudličky pokrájené jablko, které jste předtím očistili od jádřince a oloupali. Dále přidejte proužky salátové okurky, okapanou kukuřici, jemně nasekaný kopr a vše okořeňte solí a pepřem. Suroviny zakápněte citronovou šťávou, poté přidejte zakysanou smetanu a salát pečlivě promíchejte. Podávejte chlazené.
Možná dáte přednost vejcím
Opět začněte tím, že si pokrájíte na nudličky hlávkové zelí, poté ho vložíte do mísy a promícháte s jemně nasekaným čerstvým koprem, koriandrem a salátovou okurkou. Poté přidejte vařené vaječné bílky nakrájené na kousky. Z vaječných žloutků, plnotučné hořčice, soli, pepře a zakysané smetany s olejem pak vypracujte zálivku na salát. Tou v misce veškerou zeleninu ochutíte. Podávejte až po zchladnutí v lednici.
Tento salát se hodí jako hlavní pokrm k letnímu obědu, ale můžete ho připravit také na grilovačku nebo zahradní party jako doplněk k masu nebo sýrům. Skvěle chutná také s pečivem. Ideální je pokud je čerstvé, nejlépe pak domácí. Při grilování doporučujeme rozehřát máslo s bylinkami, potřít s ním pečivo a na chvilku ho dát na gril. Takto upravené bagetky vám budou zaručeně chutnat.