Toto jídlo je velmi chutné, vydatné a hodně snadno se připravuje. Podává se ve všech hospůdkách i velkých vyhlášených restauracích tady u nás v Česku. My je asi nejčastěji jíme ke špenátu.
Pokud dobře znáte naši českou kuchyni, tak určitě víte, že knedlíky jsou jedním z nejunikátnějších a nejoblíbenějších pokrmů. Obvykle se připravují z mouky, droždí nebo třeba housek. Ale je tu ještě další druh knedlíků, o kterém si dnes povíme. Bramborové knedlíky se vyrábí z brambor, ale vaří se úplně stejně jako jiné knedlíky. Dělají se jak s náplní, tak bez a rozhodně stojí za to si obě varianty vyzkoušet doma.
Co budete potřebovat
Na přípravu těchto knedlíku toho moc potřebovat nebudete. Všechno z toho, co se používá, máte doma, takže není potřeba žádný velký nákup.
- dvě brambory
- jedno vejce
- 150g pšeničné mouky
- sůl dle chuti
A můžete jít vařit
Brambory si omyjte a oloupejte. Poté oloupané brambory vařte v osolené vodě do měkka. Bude to trvat asi 30 minut. Aby vám brambory rychleji vychladly, tak po uvaření je propláchněte ledovou vodou. Brambory nastrouhejte a poté i rozmačkejte. Přidejte 125g mouky, vejce a sůl. V případě, že by těsto nešlo dát dohromady, přidejte ještě trošku vody. Smíchejte všechno tak, abyste získali hladké těsto, které se nelepí.
Na pracovní plochu nasypte zbytek mouky. Na mouku položte těsto, které taky trošku posypte moukou, protože poté se vám bude lépe pracovat. Těsto si rozdělte na dvě části a každou si vyválejte do dlouhého knedlíku. Velký hrnec si naplňte horkou vodou a přiveďte k varu. Knedlíky opatrně vložte do vroucí vody a průběžně míchejte vařečkou, aby se vám těsto nepřichytlo. Vařte asi 12 minut. Po vyndání nechte několik minut zaschnout a poté oba knedlíky otočte, aby uschla i spodní strana. Tak a máte hotovo!