Čokoláda je nazývána potravinou bohů a rozhodně nelze popřít, že patří k nejoblíbenějším sladkostem na celém světě. Každoročně se celosvětově spotřebuje 7,2 milionu tun čokolády. Zatímco cukrářská čokoláda (mléčná čokoláda) má špatnou pověst, tmavá čokoláda sklízí na poli zdravotních benefitů velký úspěch.
-
Mléčná čokoláda – obsahuje 10 až 50 % kakaa, dále pak mléko, cukr a další složky dle typu čokolády
-
Bílá čokoláda – neobsahuje žádné kakao a je vyrobená pouze z kakaového másla, cukru a mléka
-
Tmavá čokoláda – poskytuje nejčistší kakaový zážitek a obsahuje 70 až 100 % kakaa. V závislosti na typu čokolády mohou být přidány opět další složky a cukr
Hořkou (tedy tmavou) čokoládu vysoké kvality můžete s klidným svědomím někomu darovat i na Vánoce. Čokoládu nemusíte rozhodně někomu darovat pouze na narozeniny či svátek. Pokud vám čokoláda přijde málo, můžete k tomu přidat i stylový hrníček. Z hořké čokolády lze připravit výtečná horká čokoláda. Pokud dáte ke kvalitní hořké čokoládě někomu ještě i kvalitní červené víno, pak jde o naprosto luxusní dárek. Hořká čokoláda a červené víno je opravdu božské spojení. A proč zvolit právě hořkou čokoládu?
6 bonusů hořké čokolády
-
Je neuvěřitelně výživná – obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu a je považována za potravinu dobré nálady
-
Je skvělým zdrojem antioxidantů – hořká čokoláda obsahuje tytéž antioxidanty, co borůvky, bobule acai, brusinky či granátové jablko
-
Zlepšuje krevní oběh – bylo prokázáno, že konzumace malého množství čokolády denně má pozitivní vliv na krevní oběh
-
Snižuje hladinu cholesterolu – ukázalo se, že kakaové polyfenoly zlepšují lipidové profily u lidí se zvýšenou hladinou cholesterolu
-
Vyživuje pokožku – ne nadarmo se kakao či hořká čokoláda používá v kosmetice a při masážích. Obsažené vitamíny, minerály a antioxidanty působí kladně také na pokožku a zpomalují její stárnutí
-
Prospívá mozku – látky obsažené ve vysokoprocentní hořké čokoládě blahodárně ovlivňují lidský mozek
Obrázek: gutmicrobiotaforhealth