Pikantní kuřecí paličky na pivu – jídlo, s kterým nemůžete udělat chybu

Zkuste si uvařit tuto jednoduchou večeři, jejíž přípravu zvládne i naprostý začátečník. Budete překvapeni tím, jak veliká dobrota to je, a zanedlouho určitě zatoužíte uvařit si ji znovu.

Pivo zcela oprávněně patří mezi produkty, ne které jsou Češi obecně hrdí. Mnoho cizinců si také naši zem pamatuje právě podle tohoto zlatavého moku. Dokonce se ve světě tvrdí, že se u nás vaří nejlepší pivo na světě. Není se tedy čemu divit, že jeho specifickou a lahodnou chuť využívají často i kuchaři, kteří jím dochucují své pokrmy.

Suroviny

  • 6 – 7 kusů kuřecích stehen
  • 150 mililitrů světlé sójové omáčky
  • 150 mililitrů kvalitního piva
  • 1 velká bílá cibule
  • pasta z feferonek podle chuti
  • 1/2 čajové lžičky mleté papriky
  • 1/2 čajové lžičky granulovaného česneku
  • 1/2 čajové lžičky koření na kuře
  • 1/2 čajové lžičky provensálského koření
  • sůl a černý pepř podle chuti
  • olej ( 1 lžíci + na smažení)


Příprava

Kuřecí stehna nejdříve řádně omyjte a poté na každé straně udělejte 3 – 4 mělké zářezy na kůži. Vložte je do mísy, posypte paprikou, granulovaným česnekem, kořením na kuře, provensálským kořením, solí a pepřem. Rovněž přidejte pastu z feferonek, sójovou omáčku a lžíci oleje. Velmi dobře vše promíchejte tak, aby směs pokrývala maso ze všech stran, a poté nechte zhruba dvě hodiny marinovat.

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na tenké půlměsíčky. Na pánev nalijte nevelké množství oleje a cibuli na něm osmažte do zlatova. Pak ji přendejte do misky mimo pánev. Na stejnou pánev vyskládejte připravená kuřecí stehna a opečte je na prudkém ohni do zlatova z obou stran. Můžete je během toho přikrýt pokličkou. Poté na ně rozprostřete osmaženou cibuli, polijte ji zbytkem marinády a zalijte pivem.

Snižte teplotu a pánev znovu zakryjte poklicí. Maso takto duste dalších 15 – 20 minut. Podávat můžete s bramborem, zeleninou a lahodnou omáčkou, kterou připravíte smícháním lžíce majonézy, dvou lžic bílého jogurtu, lžičky hořčice a dvou lžiček kečupu. Omáčku dochuťte solí a bílým mletým pepřem. Pokud však máte strach komu tento pokrm servírovat, nebojte, jídlo mohou jíst jak řidiči, tak i děti. Alkohol se totiž během tepelné přípravy vyvaří.


Tipy na závěr

Pokud chcete docílit toho, aby bylo maso extrémně šťavnaté a křehké, přidejte do marinády lžíci majonézy a lžíci bílého jogurtu. Kyselost jogurtu totiž maso zatáhne a to pak při tepelné úpravě neztratí zbytečně ani kapku šťávy. Majonéza zase celý pokrm zjemní a vytvoří jemnou strukturu. Jedná se o nepatrný trik, ale výsledek vás ohromí.

Jako přílohu můžete zvolit populární šťouchané brambory s jarní cibulkou. Nejen, že výborně chutnají, ale jejich osvěžující barva ještě navíc udělá na talíři parádu. Ve slané vodě uvařte půl kila nakrájených a oloupaných brambor. Na trošce másla orestujte nakrájenou jarní cibulku. Uvařené brambory slijte a nalijte na ně cibulku. Přidejte trochu soli a pepře a brambory rozšťouchejte. Používejte výhradně brambory varného typu B.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]