Kuřecí maso je velmi oblíbené a jeho konzumaci si často dopřáváme. Je to hlavně proto, že se jedná o maso dietní, které je na přípravu velmi jednoduché.
Připravit si ho můžeme na různé způsoby. Stejně tak si ho v různé podobě můžeme zakoupit. V obchodě totiž narazíme například na kuřecí stehna, křídla, steaky, ale i krky nebo vnitřnosti. Nejzajímavějším kouskem je kuře celé. Mnoho lidí se mu vyhýbá právě proto, že si myslí, že jeho příprava je náročná. Ne vždy je toto tvrzení pravdivé.
Celé kuře dokáže nasytit až 8 lidí
To, co si každý při pojmu pečené kuře představí, je šťavnaté maso a zároveň zlatá a křupavá kůrka. Ne vždy je ale výsledek přesně takový a proto s pečeným kuřetem často dochází ke zklamání. Jeho příprava je totiž časově náročná a pokud na konci není vysněný výsledek, často nás to odradí od toho, abychom se do přípravy celého kuřete pouštěli znovu. Proto vám přinášíme jednoduchý postup, jak dosáhnout kuřete s lahodným masem a křupavou kůrkou.
Na dochucení kuřete budeme potřebovat 50 gramů másla, 1,5 litru vody, 4 lžíce soli, 1 lžičku mleté papriky, 3 jablka, pepř a koření na pečené kuře. Nejprve si smícháme sůl a vodu a celé kuře do takto vzniklého roztoku namočíme. Je zapotřebí, aby kuře bylo celé ponořené, pokud tomu tak není, v daném poměru přiděláme směs vody a soli. Následně necháme kuře v lednici louhovat po dobu minimálně 8 hodin.
Šťavnaté a chutné maso nám zajistí jablka
Kuře po uplynulé době z mísy se solí vyndáme a otřeme suchou papírovou utěrkou. Rozkrájíme si jablka a postupně je do kuřete nastrkáme. Díky nim bude výsledné maso křehké a jemné. V míse si připravíme marinádu, kterou následně celé kuře potřeme. Smícháme změkčené máslo s mletou paprikou a kořením na kuře. Směs můžeme obohatit ještě přidáním koriandru, kurkumy nebo česnekového prášku.
Kuře následně umístíme na pekáč vymazaný máslem nebo olejem a po celém jeho povrchu ho přetřeme připravenou směsí. Následně ho umístíme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme po dobu 2 hodin. Servírujeme s rýží, brambory nebo bramborovou kaší. Pokud chceme dosáhnout neodolatelné chuti i v případě přílohy, můžeme ji umístit na pekáč pod kuře a připravovat společně.