Velmi rychlá příprava tohoto salátu je jen jedním z důvodů, proč se tento recept ocitl na našich stránkách. Tenhle salát je totiž také velmi chutný.
Letní období je obvykle čas, kdy jsou dostupné všechny možné druhy zeleniny. Mnoho lidí si ji pěstuje i na zahradě. Využijte tedy toho a připravte pro svou rodinu cuketový letní salát s vejci a majonézou. I když na někoho nemusí název působit nijak lákavě, nenechte se mýlit. Tenhle salát je velká dobrota a pro rodinu jej klidně můžete přejmenovat.
Suroviny
- 300 – 450 gramů mladé cukety
- 300 gramů rajská jablka
- 3 vařená vejce
- 300 gramů salátové okurky
- 100 – 150 gramů majonézy
- 2 stroužky česneku
- bylinky podle chuti
- černý pepř
- sůl
- olej na smažení
Příprava
Cuketu nakrájejte na nudličky, dejte ji do mísy, posypte trochu solí a promíchejte. Cuketa během 15 minut pustí přebytečnou šťávu. Tu vylijte a cuketové nudličky properte ve studené vodě. Pak je přeceďte, nechte vodu odkapat a cuketu zbavte papírovými utěrkami i vody na povrchu jednotlivých kousků. Na pánev dejte lžící oleje a cuketu na něm osmažte dozlatova. Aby se nepřipalovala, budete ji muset stále míchat. Pak ji nechte vychladnout.
Rajská jablka omyjte a nakrájejte na kostičky. Omytou okurku oloupejte, pokud je to třeba, a nožem ji nakrájejte na tenké proužky. Rajská jablka, okurku a vychladlou cuketu dejte do hluboké mísy, kde nebude problém salát zamíchat. Přidejte prolisovaný česnek a vařená vejce, která jste pomocí kráječe nakrájeli na kostky. Pak už jen přidejte sůl, pepř, majonézu a zvolené bylinky – třeba petrželku – a vše důkladně promíchejte.
Tipy na závěr
Máte ve svém okolí někoho, kdo rajská jablka sice miluje, ale nedělají mu dobře jejich slupky v pokrmu? My ano, a proto jsme se rozhodli zde popsat jedno z možných řešení této situace. Rajská jablka lze totiž poměrně jednoduchým způsobem oloupat už před krájením. Celá rajčata naproti bubáku nakrojte do kříže. Pak je polijte horkou vodou tak, aby byla zakrytá a nechte 3 – 5 minut. Po následném prudkém shlazení studenou vodu půjdou velmi snadno oloupat.
A teď už jen pár drobných poznámek a vylepšení. Zkuste cuketu dochutit solí a pepřem už na pánvi při smažení. Až bude chladnout, chutě se rozleží a salát bude ještě lepší. Na dochucení studených pokrmů je daleko vhodnější bílý pepř, než černý. Je aromatický, ale tolik nedusí. Pro milovníky trošku výraznějších chutí můžete přidat trochu citronové šťávy pro zpestření. Salát povýšíte na další úroveň když nastrouháte trochu balkánského sýra a porci jím posypete.