Smažené brambory trochu jinak. Jsou chutnější než ty klasické

Brambory patří mezi naši základní potravinu, proto jistě není divu, že je zařazujeme poměrně často do jídelníčku. Zkuste tento recept k obědu nebo k večeři, je vynikající.

Pečené, vařené, smažené, jednoduše je milujeme všichni. Jíme je k obědu, ale i k večeři. Jsou syté, chutné a zdravé. Připravte si smažené brambory s masem nebo slaninou. Jako přílohu si dopřejte zeleninu a poskytnete tělu vydatné a lahodné jídlo. Zamilují si ho dospělí, ale i nejnáročnější straníci, jako jsou malé děti. Třešničkou na dortu je máslo, které celek zjemní, přidá na chuti i šťavnatosti. 

Připravte si tyto ingredience

  • 1,5 kg brambor
  • 1 ks větší cibule
  • 400 g vepřového masa nebo slaniny
  • 2 PL rostlinného oleje
  • sůl podle chuti
  • pepř podle chuti
  • 2 PL másla

Jak připravit smažené brambory

Nejdříve si vezměte brambory, které nejsou příliš škrobové a oloupejte je. Následně je umyjte a nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké plátky. Jakmile budete mít brambory nakrájené na plátky, je dobré je ještě jednou propláchnout pod vodou, abyste je zbavili přebytečného škrobu na povrchu. Zabráníte tak slepení k sobě a případné deformaci. 

Brambory také nechte pořádně okapat. Do rozehřátého oleje nesmí přijít ani kapka vody. Olej by vás mohl spálit. Nyní si vezměte vepřové maso a nakrájejte ho na silné proužky. Doporučujeme použít například pečeni nebo vepřovou kýtu. Jedná se o sušší maso, které je šťavnaté a rychle hotové. Rozehřejte druhou pánev a dejte na ni opékat maso. K masu následně přidejte jednu cibuli. Nakrájejte ji na proužky nebo kostičky, záleží na vás. 

Smažení brambor a závěrečná příprava

Pokud máte brambory osušené, může nalít olej do druhé pánve a nechat jej rozehřát. Poté dejte brambory do oleje a opékejte je dozlatova. Pozor! Brambory v oleji nesmí plavat, pouze je opékejte. Až budou opečené, přidejte k nim do jedné pánve maso s cibulkou. Do pánve následně přidejte ještě dvě polévkové lžíce másla a nechte dále deset minut vařit. 

Po dobu deseti minut by měly být brambory a maso přikryté, aby vepřové zkřehlo. Po této době oddělejte pokličku a suroviny dochuťte solí, pepřem či nějakými bylinkami, které máte rádi.

 

Je také možné pár minut před odstavením pánve přidat například česnek nebo klidně i jiné koření, které by se mělo krátce povařit. Doporučujeme bylinky nevařit, abyste v nich uchovali jejich sílu, vůni a zdravotní výhody.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]