Nejšťavnatější maso v troubě bez nakládání, marinád a mastných cákanců: Jednoduchý a rychlý recept od vesnického mistra řezníka

Šťavnaté vepřové maso připravíte bez nutnosti použití byť jedné kapky oleje. Jednoduchý a časově nenáročný postup zvládnou i kulinářští začátečníci.   

Recept na šťavnaté pečené vepřové bez přidaného tuku ocení všichni milovníci masa. Abyste si nachystali dietní oběd, nemusíte se uchylovat k vaření v páře. Pokrmy, které jsou tímto způsobem připravované, povětšinou postrádají výraznou chuť a jsou spíše mdlé. Oproti tomu pečení v troubě s tím správným kořením vám zajistí křehké, chuťově plné maso se spoustou šťávy. Pokud k němu zvolíte vhodnou přílohu, získáte nízkokalorický oběd, na kterém si ještě navíc pochutnáte.

Ingredience potřebné pro přípravu:

  • 900 gramů libového vepřového masa
  • 4 stroužky česneku
  • sůl, pepř dle chuti
  • koření dle chuti

Postup přípravy šťavnatého masa krok za krokem:

Na přípravu a pečení vepřového masa si vyhraďte asi 40 minut času. Předtím, než začnete vařit, si na pracovní desku nachystejte potřebné suroviny, zapékací mísu (nebo plech) a 2 archy pečicího papíru, popřípadě 1 větší kus, který přeložte na polovinu. V prvním kroku přípravy si k ruce vezměte vepřové maso. Při jeho nákupu zkuste vybrat takové, které neobsahuje příliš tuku; nebo jej doma přebytečného tuku zbavte.

Očištěné maso neomývejte – tekoucí voda by případné bakterie roznesla po celém dřezu a nádobí v jeho blízkosti. Ovšem nemusíte se obávat, že by vám hrozily nějaké zdravotní potíže, během tepelné úpravy se případné bakterie zlikvidují. V dalším kroku maso nakrájejte na větší kousky, které rozložte na plechu, který jste vyložili pečicím papírem. Jestliže používáte jeden kus papíru, přeložte jej napůl – maso do něj schovejte jako do kapsy.

Pokud máte 2 archy papíru, položte maso na ten, jímž jste vyložili plech a druhým archem jej přikryjte. Ovšem dříve, než maso přikryjete pečicím papírem, jej dle chuti z obou stran osolte, opepřete a okořeňte (z koření se hodí například kmín nebo rozmarýn). Mezi jednotlivé plátky rovněž rozmístěte česnek, který nakrájejte na větší kousky. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 30-35 minut. Pečicí papír zajistí, že se rychleji propeče.

Zároveň nebude rozvařené, jako v případě použití alobalu. Takto připravené vepřové maso vám učaruje svojí vůní, šťavnatostí a plnou chutí. Abyste zachovali dietní ladění celého pokrmu, nachystejte si k němu pečené brambory. Pro jejich přípravu jednoduše opláchněte brambory pod vlažnou vodou, rozkrojte je na polovinu a pomažte směsí oleje (2 polévkové lžíce), soli (½ čajové lžičky) a rozmarýnu (½ čajové lžičky). Upravené brambory vyskládejte na plech s alobalem a pečte při 180 °C do změknutí.