Pokud máte rádi aroma máty a chtěli byste si ho udržet po celý rok, zde přinášíme způsob, jak toho docílit. Jediné, co vám k tomu bude stačit, je udělat si vlastní domácí mátový sirup.
Mít v domácnosti celoroční zásobu mátového sirupu přináší mnoho výhod. Můžete s ním ozvláštnit dezerty, vytvořit z něj úžasné mojito plné chuti a nebo jej jednoduše smíchat s vodou a budete mít rychle udělaný nápoj. A to jsou jen základní tipy, jak jej využít, jelikož s ním můžete dochutit cokoliv vás zrovna napadne. Vše, co proto potřebujete udělat, je nasbírat si čerstvou mátu a najít si trochu času.
Ingredience a postup přípravy
Budete potřebovat:
- 500 gramů máty
- Dvě kila cukru
- Jeden kus citronu
- Jeden litr vody
- Velký hrnec
- Dvě mísy
- Cedník
- Nůž
- Krájecí desku
- Děravou lžíci
Nejprve si čerstvě natrhanou mátu na chvíli odložte bokem, aby z jejích květů a listů vylezl všechen hmyz, který jste si mohli nevědomky přivést domů. Pak z tuhých stonků otrhejte její lístky a ty poškozené odstraňte. Nic ovšem nevyhazujte, jelikož i stonky a poškozené kusy využijete. Dobré lístky dejte vychladit do lednice. Nyní si vezměte hrnec a nalijte do něj litr vody.
Přidejte jeden kilogram cukru a zahřívejte, dokud se cukr naprosto nerozpustí. Do výsledného sirupu poté přisypejte právě vyřazené lístky a stonky. Přiklopte hrnec pokličkou, přiveďte obsah k bodu varu, následně snižte teplotu na minimum a nechejte 5 minut bublat. Poté hrnec dejte mimo a počkejte 6 hodin, než se směs za studena vylouhuje.
Z lístků si můžete udělat silný čaj
Nyní si vezměte děravou lžíci a všechny větvičky a lístky s její pomocí vyberte z hrnce ven, aby v něm zůstal pouze čistý sirup. Abyste nezahodili ani trochu cenného sirupu, tak zbytky ještě přeceďte cedníkem do misky a zpátky vlijte do hrnce. Nyní vraťte hrnec zpátky na oheň a přidejte zbylý kilogram cukru. Přiveďte opět k varu a mezitím si zpracujte citron.
Dobře jej umyjte a nakrájejte na desce na plátky, následně ho přihoďte do hrnce a asi na cca 5 minut nechte provařit. Přidejte vychlazené lístky máty a všechny je ponořte do sirupu, nic nesmí čouhat nad hladinu. Opět přiveďte k varu, pak odstavte a nechejte dalších 6 hodin louhovat. Lístky máte následně vylovte ven, ale nevyhazujte je. Využít je můžete například do čaje.
Sirup přelijte do jiného hrnce a tentokrát již naposledy přiveďte k varu. Následně si vezměte čisté nádoby, ve kterých budete sirup skladovat a naplňte je jím. Nechte při pokojové teplotě vychladnout a uskladněte na stinném místě v chladu.