Recept na pampeliškový sirup praotce Čecha. Domácí lék na všemožné problémy si nyní můžete udělat i vy

Příroda je mocná a dokáže vám pomoci s mnoha zdravotními problémy. Třeba tento pampeliškový sirup využijí všichni, kteří mají problémy s játry, žaludkem či ledvinami.

Máte problémy s játry, ledvinami či žaludkem? Třeba taková hepatitida (zánět jater) vám může hodně zkomplikovat život. Jste při ní neustále unavení, zažijete bolesti a zažloutnou vám oči. S ledvinami to také není žádná sranda a bolesti žaludku zažil asi každý. Naštěstí existuje jednoduché řešení v podobě pampeliškového sirupu. V závažných případech ovšem vždy navštivte lékaře.

Proč je zrovna pampeliška tolik prospěšná?

Pampeliška je obecně zdraví prospěšná a není vůbec na škodu ji konzumovat preventivně, i když vám nic není. Snižuje totiž hladinu cholesterolu, léčí alergie, čistí játra a pomáhá i těhotným ženám, či těm v menopauze. Její listy jsou bohaté na vitamíny a když je přidáte do salátu, pomohou vám s hubnutím a zajistí vám zdravý přísun živin.

Její kořeny jsou prospěšné pro játra, ledviny a žlučník. Pomáhají léčit zácpu, akné, revma, hepatitidu či cysty. A nakonec zde máme květy, ze kterých se dělá i zázračný sirup. Ten mimo jiné čistí krev, zmírňuje kašel a pomáhá s trávením.

Ingredience a postup přípravy pampeliškového sirupu:

  • Žluté květy pampelišky – 400 kusů
  • Pomeranče – 4 kusy
  • Voda – 3 000 ml
  • Citrony – 4 kusy
  • Cukr – 2 hrnky

Nachystejte si velký hrnec a nalijte do něj veškerou vodu. Přidejte důkladně očištěné květy pampelišek. Pomeranče omyjte a nakrájejte na menší kousky, to samé proveďte i s citrony. Obojí přihoďte do vody, kde jsou nyní květy pampelišky. Teď už jen stačí, abyste byli trpěliví, jelikož musíte vyčkat 24 hodin.

Do té doby nechejte hrnec s vodou na místě. Po uplynulém času do hrnce nasypejte dva hrnky cukru a nechejte směs vařit cca půl minuty. Jakmile zhoustne, okamžitě sundejte hrnec ze sporáku a sirup sceďte do jiné velké nádoby. Poté ho přelijte do nachystaných zavařovacích sklenic.

A jak připravit pampeliškový čaj?

Abyste kořeny a listy pampelišky po uvaření sirupu zbytečně nevyhazovali, můžete je také zpracovat. Konkrétně kořeny očistěte, nařežte a nechejte je 15 dní sušit na vzduchu. Poté je můžete v nádobě skladovat na temném místě. Pokud z nich chcete udělat čaj, tak je nasekejte nadrobno, přidejte k nim trochu nasekaných listů a můžete je zalít horkou vodou. Na polovinu lžičky této směsi se lije sklenice vody.