Léčivý česnekový sirup, jako nejsilnější přírodní antibiotikum, je účinným pomocníkem v boji proti zdravotním neduhům

Česnek je v kuchyni často používanou surovinou. Nejen, že je velmi aromatický a chutný, také oplývá léčivými vlastnostmi. Objevte jeho sílu a připravte si česnekový sirup, který předčí i ta nejúčinnější antibiotika. Kromě toho je zcela bez chemických látek. Navraťte se k přírodě a vyzkoušejte tento zázrak. 

Jaké ingredience potřebujete na přípravu česnekového sirupu?

Obstarejte si následující suroviny:

  • ½ šálku tekutého medu
  • ¼ šálku jablečného octa
  • 1 palici česneku
  • ½ šálku vody

Jak připravíte česnekový sirup?

Nejprve si očistěte všechny stroužky česneku od slupek. Poté je prolisuje a v míse smíchejte s medem, jablečným octem a také vodou. Směs následně navrstvěte do sklenice a uzavřete víčkem. Suroviny nechte odležet přes noc a pak můžete použít. Doporučuje se sirup uchovávat v chladném a temném prostředí. Uložit jej můžete buď do lednice, nebo třeba do sklepa. 

Fotografie: Freepik

Jak často a na co česnekový sirup použít?

Pokud potřebujete posílit imunitní systém, doporučuje se konzumovat denně zhruba pět kapek. V případě, že máte nějaké zdravotní obtíže, jako například nachlazení, nebo chřipku, je vhodné spolknout každé dvě hodiny lžíci sirupu z česneku. 

Fotografie: Freepik

Zdravotní benefity česnekového sirupu

Jednotlivé složky sirupu přináší rozdílná pozitiva pro lidský organismus. Pojďme si je tedy rozebrat. Med je bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a enzymů. Skvělý je také na očistu organismu, dokáže totiž bojovat proti volným radikálům a funguje jako antioxidant.

Má navíc silné antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. Úlevu med přinese v případě nachlazení a bolestí v krku. Jablečný ocet je také jedinečný svými vlastnostmi. Působí proti bakteriím i virům a skvěle posiluje imunitní systém. A konečně tu máme česnek, který je dokonalým přírodním antibiotikem.

Na rozdíl od těch chemicky připravovaných antibiotik je česnek schopen zahubit pouze škodlivé bakterie. Léky, které jsou průmyslově vyráběné často hubí i zdravé bakterie, a tak je pacient nucen doplňovat při léčbě i takzvané laktobacily. Kromě jiného působí česnek i antifungálně. Dá se říct, že je až desetkrát silnější, než je například penicilin. 

Fotografie: Pixabay

Tip na závěr: Vyrobte si česnekovou tinkturu

Nenadchnul vás recept na česnekový sirup? Pak si zkuste zhotovit léčivou tinkturu. K její přípravě budete potřebovat: 300 mililitrů čistého alkoholu (ideálně vodku, nebo například slivovici) a také asi 400 gramů česneku. Česnekové stroužky oloupejte, prolisujte a ihned naložte do čistého alkoholu. Dobře směs promíchejte a přelijte do tmavé uzavíratelné sklenice. Pak dejte roztok na chladné místo a vyčkejte asi deset až čtrnáct dní.

Nakonec tinkturu přeceďte přes jemné sítko, nebo plátýnko a opět vlijte do tmavých sklenic a uzavřete. Užívat lze jednu kapku v 100 ml mléka denně. Popíjejte nápoj vždy ráno nalačno. 

Úvodní Fotografie: Freepik