Kořen pampelišky lze využít v lidovém léčitelství. Jeho účinek je pro mnohé neznámý

Fotografie: Freepik

Už jste někdy kořen pampelišky sbírali, sušili a používali v rámci lidového léčitelství? Pakliže ne, poradíme vám, jak na to. Dejte šanci této rostlině, která bývá považovaná zpravidla za plevel. Poskytne vám mnoho příznivých účinků.

Kde sklízet kořen pampelišky?

V rámci sběru kořene pampelišky se zaměřte na tyto faktory:

  • Rostlinu sklízejte z jednoho místa pouze jednou za tři roky.
  • Pokud pampeliška neroste přímo na vaší zahradě, sklízejte ji raději ve volné přírodě, nikoliv u silnic a jiných příjezdových komunikací.

Také byste neměli na sklizeň příliš spěchat. Pokud bude příliš brzká, může rostlina obsahovat méně vitamínů a minerálů než běžně.

Fotografie: Freepik

Jak opracovat a uskladnit rostlinu po sklizni?

Nasbírané kořeny pampelišek důkladně očistěte od hlíny, pak omyjte vodou a nechte uschnout na čerstvém vzduchu (nikoliv na slunci). Rostlinu posléze vložte do sáčku a zamrazte v mrazáku.

Při nízkých teplotách si totiž udrží stále stejné množství blahodárných látek až po několik let. Možné je kořen pampelišky také nasušit v sušičce na zeleninu a ovoce při 50 °C.

Fotografie: Freepik

Jak poznáte, že je kořen pampelišky skutečně kvalitně usušený?

Existuje několik indicií, které vám napoví, že jste kořen pampelišky usušili skutečně důkladně:

  • Pohledově se jeví kořen pampelišky jako vrásčitý.
  • Když rostlinu stisknete, snadno se přelomí.
  • Vnější strana kořene pampelišky je tmavě hnědá a vnitřní část je bílá.
  • Důkladně vysušený kořen nemá žádné aroma.
  • Chuť je mírně nahořklá.
Fotografie: Freepik

Léčivé účinky kořene pampelišky

A na závěr si řekněme, jaké že má kořen pampelišky konkrétní léčivé účinky. Rostlina pomáhá udržovat srdce a cévy v kondici. Také dokáže regulovat hladinu krevního cukru a cholesterol. Vhodná je i pro ty jedince, kteří mají problémy s kolísavým krevním tlakem. Blahodárně pak působí i při trávicích obtížích.

Zdroj: Healthline

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]