9 mimořádně prospěšných způsobů využití pampelišky ve svůj prospěch: Tohle vám lékaři nikdy neřeknou

Již od mala děti sbíraly pampelišky proto, aby si z nich mohly udělat různé ozdůbky či věnce. Nyní v dospělosti se vám jejich sběr bude také hodit, jen z trochu jiných důvodů. 

O pampeliškách se moc nemluví, jsou přitom dokonalou rostlinou, kterou seženete prakticky všude. Existuje pro ni spoustu využití, která by vás možná ani jen tak nenapadla a všechna mají společnou věc. Jsou levná, protože za pampelišky obecně nic neplatíte. Věděli jste navíc, že každá část pampelišky je jedlá a po konzumaci prospěšná pro vaše tělo? Je bohatá nejen na vitamíny A, B, C a D, najdete v ní i minerály. Například železo, draslík či zinek a zvláště v listech se potom nachází velké množství betakarotenu, dokonce větší, než obsahuje mrkev.

Vaření s pampeliškou je splněný sen

Slyšeli jste někdy o restované pampelišce? Spolu s česnekem vám tak vznikne ideální pokrm, který vás zasytí hlavně v období diety. Na pánvi si rozehřejte trochu rostlinného oleje a nasbírané pampelišky rozdělte na části. Jejich listy dejte do pánve smažit a přidejte k nim i trochu prolisovaného česneku, který dodá celé směsi chuť.

Fotografie: Unsplash

Jestliže chcete odstranit hořkou pachuť pampelišky, tak je na 20 až 30 sekund spařte horkou vodou, než je vložíte do pánve. U tohoto pokrmu se ale držet nemusíte, jelikož pampeliška má i druhý způsob využití a to je dodání do jakýchkoliv jiných jídel. Zachutná vám v salátech, rizotu, omáčkách, ale i na pizze. Pro odvážné jedince je zde i možnost dát si pampelišku na chlebíčky.

Pochutnáte si a pomůžete tělu

Zároveň z ní můžete udělat i ochucený ocet. Čerstvě natrhané květy pampelišky důkladně omyjte a poté je vložte do láhve, kterou zalijete jablečným octem. Vyčkejte čtyři týdny, poté ocet přeceďte a prakticky máte hotovo. Vzniklý ocet je mimořádně zdravý a rozhodně jej oceníte jako zálivku na salát. Od jeho výroby vám vydrží až 12 měsíců, musíte ho ovšem skladovat na chladném a stinném místě.

No a co by to bylo za rostlinu, kdyby z ní nešel udělat čaj? Dejte pampeliškové listy do převařené vody a vzniklý čaj podávejte buďto horký a nebo klidně studený, s kostkami ledu. Sladit můžete třeba stévií. Pampeliška má také schopnost nahradit kávu. Kořen pampelišky omyjte, nechejte ho oschnout a poté ho umelte mlýnkem či mixérem. Následně prášek využívejte jako klasickou kávu.

S pampeliškou můžete bojovat za krásu

Lepkavou bílou mízu ze stonku pampelišky si zamilujete hlavně pro léčbu bradavic. Mazejte ji na bradavici několikrát denně a po čase si všimnete, že se začíná ztrácet. Kořen pampelišky můžete využít jako účinné a zároveň šetrné projímadlo. Zvláště, když ho zkonzumujete jako nálev.

Fotografie: Unsplash

A když usušíte květy pampelišky na okně či v troubě a následně je rozmixujete s kokosovým olejem a pár kapkami skořicového oleje, tak dostanete ten nejlepší hydratační olej. Pomůže vám s uvolněním napětí a bolavých svalů. Poslední využití pampelišek je obličejové tonikum. Listy a stonky pampelišky nechejte spařit ve vodě. Po vychladnutí výslednou směs dobře sceďte a přelijte ji do uzavíratelné sklenice, skladujte ji v lednici.