Proč trpíme potravinovými alergiemi, zatímco naši předkové nikdy?

Také jste někdy přemýšleli nad tím, proč trpíme potravinovými alergiemi, zatímco naši předkové ani toto slovo neznali? Nebo nebyly dříve tak běžné jako dnes? V současné době je vzestup potravinových alergií běžným jevem. Navíc se jedná o velmi nákladnou léčbu lidí, kteří jimi trpí. Podle studie prováděné v roce 2013 a zveřejněné Centrem pro kontrolu a prevenci nemocí, výskyt alergie na potraviny u dětí vzrostl přibližně o 50 % mezi lety 1997 až 2011.

Alergií číslo jedna je alergie na mléko v USA. Důvodem je používání růstového hormonu v mléce a nadměrnému používání antibiotik na zvířecích farmách, které se uplatňuje od 90. let.

Důvodem potravinových alergií je cizí prvek, který dříve nebyl

Průmyslově zpracovávané potraviny výrazně přispívají ke vzniku potravinových alergií a to hned z několika důvodů. Tyto potraviny obsahují velké množství potravinářských barviv, příchutí, konzervačních látek a celé řady dalších přísad, které mají nemalý podíl na vzniku alergie.

Většina lidí dodnes netuší, že byly v 90. letech vyvinuty speciální bílkoviny, které se používají při výrobě některých druhů potravin. Jednou z potravin, která prošla změnami, je právě mléko. v mlékárenském průmyslu začal používat geneticky modifikovaný růstový hormon rBGH u chovu krav za účelem zvýšení produkce mléka. Důsledkem byla vyšší nemocnost zvířat, což se logicky řešilo podáváním antibiotik.

Důvod, proč naši předkové netrpěli potravinovými alergiemi, je ten, že generace předků konzumovala potraviny, které nebyly nijak upravované. Původem byly tyto potraviny z farem a trhů.

Kojenci měli nejlepší start do života právě díky tomu, že byli živeni mateřským mlékem. Dříve také nemuseli lidé řešit diety, potraviny nevedly k nafouknutí a následné obezitě. Stejně tak se často konzumovalo jídlo venku na čerstvém vzduchu, od základu se jednalo o kvalitní domácí stravu.

Rodina trávila čas venku, na neduhy se používal domácí slepičí vývar. Rodiče ani děti neseděli doma zavření s mobilem v ruce. Ať si to lidé uvědomují nebo ne, v minulosti byla kvalitní domácí strava lékem.

S novou moderní dobou a výrobou potravin tedy nelze očekávat, že by se stav změnil. Potravinové alergie jsou a budou součástí moderního života. Čím více se přidává do potravin chemikálií, tím více budou lidé na tyto alergie trpět.