Mrkev je oblíbenou součástí zeleninových salátů. V tomto je bohatě zastoupená. Vyzkoušejte chutný salát, který jste pravděpodobně ještě nejedli.
Existuje mnoho receptů na nejrůznější saláty. Všechny jsou si tak nějak podobné. Přes moderní recepty obsahující zvláštní a netradiční suroviny se však velmi často zapomíná na obyčejné staré recepty, které se skládají z tradičních surovin, které má většina z nás pravidelně ve své spíži nebo lednici. Přitom jsou tyto zdánlivě obyčejné saláty opravdu chutné a výborné.
Základem je mrkev a vejce
Na tento salát budete potřebovat tři mrkve, pět vajec a 150 gramů tvrdého sýru typu eidam. Dále si připravte cibulku, česnek, zeleninu dle chuti a majonézu. Na dochucení bude stačit sůl a pepř. Nejprve je potřeba si uvařit vejce natvrdo. Vložte tedy vejce do vroucí osolené vody a vařte deset minut. Poté schlaďte studenou vodou a následně vychladlé oloupejte. Do salátu pak vajíčka nastrouhejte na hrubém struhadle.
Připravené mrkve si očistěte a nastrouhejte taktéž na hrubém struhadle. Přidejte také nastrouhaný tvrdý sýr. Připravenou zeleninu a jarní cibulku nakrájejte nožem najemno. Stroužky česneku prolisujte lisem. V případě, že ho nemáte, česnek nastrouhejte na jemném struhadle. Následně veškeré potraviny smíchejte dohromady, přidejte majonézu a dochuťte solí a pepřem. Před podáváním by salát měl odpočívat v ledničce.
Na co lze salát použít
Salát se používá jako náplň do tartaletek, ale namazat s ním můžete například také chlebíčky. Pokud chcete udělat trochu zdravější občerstvení, lze tímto salátem naplnit také okurky nebo vydlabaná rajčata. Pochopitelně se dá použít také jako pomazánka na klasické pečivo například ke svačině. Je tedy zcela na vás, jak salát využijete.
Salát lze také konzumovat samotný například jako předkrm. V takovém případě doporučujeme do salátu ještě přidat na kostičky nakrájený měkký salám, případně uvařené nebo restované kuřecí prso, které nakrájíte na malé kousky. K salátu je vhodné podávat pečivo, nejchutnější budou domácí bagety nebo housky, které nejsou náročné na přípravu.